Pred tekmovanji vedno jem belo čokolado

Intervju z državno prvakinjo iz logike Ajdo Remškar iz 3. h 
Kranjski gimnazijci so z državnega tekmovanja iz logike prinesli 9 zlatih in 7 srebrnih priznanj

Avtor: Maja Pivk iz 3. h

Gimnazija Kranj, sreda, 28. november 2012
 

V Ljubljani je 10. novembra 2012 potekalo državno tekmovanje iz logike. Kot vsako leto, so se tudi letos naši dijaki udeležili tega tekmovanja. Dijaki Gimnazije Kranj vsako leto dosegajo zelo visoke rezultate na tem področju, letos pa je za čast naše gimnazije poskrbela Ajda Remškar, ki je premagala prav vse tekmovalce in osvojila prvo mesto.  Odlična je bila tudi Hana Čadež, 1. č, ki je dosegla 3. mesto. Poleg njiju so zlata priznanja osvojili še Zala Sekne, 1. č, Leon Horvat, 2. b, Andraž Oštrek, 3. f, Gašper Žun, 3. b, Rok Oblak, 3. d ter Nika Osel, 4. d in Robi Ravnikar, 4. f. Ostali dijaki so osvojili še sedem srebrnih priznanj. Ajda Remškar iz logike tekmuje od prvega letnika in vedno dosega odlične rezultate. Vse o njenih izkušnjah, vtisih in dosežkih, mi je povedala kar sama, iz prve roke.
Koliko časa si se pripravljala na tekmovanje?

Pred šolskim tekmovanjem sem rešila nekaj testov iz prejšnjih šolskih tekmovanj, za državno tekmovanje pa imamo na šoli organizirane priprave. Dva dni sta nas obiskala bivša dijaka in nam pripravila naloge, nekaj smo jih tudi skupaj rešili. Časovno težko rečem, koliko časa sem porabila, saj se z logičnimi problem ukvarjam ves čas. Uganke, kot so sudoku ali kakuro, velikokrat rešujem za zabavo.


Kako za svojo koncentracijo poskrbiš zadnje minute pred tekmovanjem in kako se po njem sprostiš?

Zadnje minute pred tekmovanji so res težke, zame in za vse okrog mene, ker postanem zelo nervozna. Že precej let imam navado, da pred tekmovanji vedno jem belo čokolado – smešna navada, za katero sem prepričana, da mi prinaša srečo. Ko že sedimo v učilnici in čakamo na teste, pa se poskušam čim bolj zbrati in se spomniti kakšnih pomembnih dejstev, ki mi bodo morda koristila pri testu. Na tekmovanja iz znanja ponavadi hodimo v skupinah – s sošolci in drugimi dijaki. Po koncu smo ponavadi precej bolj sproščeni že samo zato, ker je vse skupaj za nami. Najprej se seveda pogovarjamo o rešitvah, a to nam nič kaj ne koristi, tako da raje debatiramo o bolj sproščenih temah. Po takem dogodku se popoldne res ne morem učiti, ponavadi se kar odločim, da sem za ta vikend že dovolj naredila, državna tekmovanja so namrečč vedno v soboto dopoldne, in malo poležavam, grem kam s prijatelji ali si poiščem kakšno športno aktivnost.


Kaj pa zdaj? Si za letos izpolnila svoj cilj ali pa se boš udeležila še kakšnega nadaljnega tekmovanja in kako ta tekmovanja izgledajo?

Logika je sestavljena iz več tipov nalog, eden od teh tipov je tudi lingvistika. Pri lingvistiki dobimo neznan jezik in na podlagi logičnega sklepanja moramo povezati prevode iz tega jezika v slovenščino, prevesti kaj ali razlagati pomen izrazov. In najboljši na državnem tekmovanju iz logike so vabljeni na priprave za lingvistično olimpijado, ki bo drugo leto v Manchestru. Letošnja lingvistična naloga na državnem je bila tako težka, da sem za zmago potrebovala le 4 točke od 18. Na priprave bom verjetno vseeno vabljena, a me lingvistika nič kaj ne veseli. Priprav se nameravam udeležiti, kako bo šlo naprej, bom pa še videla.


Ali se boš tudi v bodoče udeležila podobnih tekmovanj?

Seveda, logike se nameravam udeležiti vsako leto, saj me reševanje takih problemov res veseli in mi gre tudi dobro od rok. Poleg logike se v okviru šolskih tekmovanj nameravam udeležiti še matematike, morda pa tudi fizike in kemije.


Si se kdaj udeležila tudi drugih podobnih tekmovanj npr. iz matematike in ali si tudi na drugih področjih tako uspešna?

Ja, udeležila sem se matematičnega tekmovanja in sicer vsako leto, vse od 1. razreda osnovne šole.  Od prvega do petega razreda je organizirana le prva stopnja tekmovanja, ‘kengurujček’. Zadnja tri leta osnovne šole pa omogočajo uvrstitev na občinsko in kasneje državno tekmovanje. V sedmem razredu sem osvojila zlato priznanje. V nadaljnjih letih sem do drugega letnika gimnazije osvojila eno prvo nagrado (8. razred - 1. mesto) in tri druge nagrade (9. razred – 3. mesto, 1. letnik – 4. mesto, 2. letnik – 3. mesto). Tekmovala sem tudi iz fizike in v 8. razredu dobila tretjo nagrado, v 9. razredu pa zlato priznanje.


Komu, razen sebi in svojemu talentu, bi se najbolj zahvalila za svoj uspeh?

Zahvalila bi se mentorici, profesorici Barbari Kušar in vsem matematikom, ki so mi vedno na voljo za moja vprašanja in ‘teženja’. Kadar pridem v kabinet s kakšno prošnjo, nikomur ni problem pomagati. Ogromno pa so k mojemu uspehu seveda pripomogli ostali tekmovalci, s katerimi skupaj rešujemo vaje in izmenjujemo ideje. Ponavadi gre za precej podobno ekipo, s katero smo se preko teh dobrih dveh let povezali in zato so naše priprave vedno zabavne. Ko sem že pri zahvalah, seveda, hvala družini, ki me podpira in prenaša moje evforične in depresivne izpade.


Kako ti bo logika koristila v nadaljnem življenju?

Mislim, da je logično razmišljanje del vsakdanjega življenja. Logično sklepanje je koristno, saj tako enostavneje in hitreje lahko pridemo do kakšnih zaključkov in ugotovitev.

Na katero fakulteto se boš vpisala?

Vse kaže, da se bom vpisala na Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani, oddelek za matematiko. Matematika je področje, ki mi nikoli ni delalo težav, reševanje problemov mi predstavlja izziv. Sicer me nekoliko mika tudi študij v tujini, a to je področje, ki ga moram še malo raziskati.


Letos obiskuješ razred mednarodne mature. Kako ti je všeč in ali se ti zdi, da te vzpodbuja pri tvojih tekmovanjih in nadaljnem šolanju? Se ti zdi ta razred pridobitev za našo šolo in tudi Slovenijo?

Zaenkrat sem s programom zadovoljna. Zelo mi je všeč, da je poudarek samo na tistih predmetih, ki te zanimajo in ki jih boš potreboval za nadaljni študij. Program mednarodne mature je zasnovan tako, da imaš toliko dela, kolikor si ga poiščeš. Lahko delaš res veliko, ali pa tudi zelo malo, roki pa so določeni precej vnaprej. Tak način dela mi je všeč, saj imam tako možnost, da si sama razporedim obveznosti in se skoncentriram na tisto področje, ki mi je v nekem trenutku pomembnejše (pred tekmovanjem iz logike na logiko, pred tekmo na treniranje, pred testom na učenje).


Se v prostem času ukvarjaš tudi s kakšnim športom in ali se ti zdi, da ima šport pomembno vlogo pri doseganju rezultatov na področju logike in matematike?

Ja, treniram športno plezanje. Treninge imam 5-krat tedensko, velikokrat imamo med vikendi tudi kakšno tekmo. Aktivnost v splošnem name vpliva zelo pozitivno, saj se na treningu sprostim in pozabim na vse ostale stvari, ki jih moram še opraviti. To še posebej velja pred šolskimi tekmovanji ali testi, ko imam polno glavo teh stvari in mi res dobro dene, da za kakšen trenutek pozabim na vse skupaj. Ukvarjanje s športom se mi zdi koristno tudi zato, ker te pripravi, da si razporediš obveznosti. Če imam kaj dela za šolo, točno vem, da ga moram narediti pred treningom, ker po treningu ni dovolj časa. Tudi športna tekmovanja so koristna, saj me pripravijo, da se skoncentriram na eno samo stvar, da v tistem trenutku ne mislim na nič drugega kot na smer in plezanje.


 

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme


Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2020 2021 2022
maj junij julij
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se