Na državnem tekmovanju iz naravoslovja so bili kranjski gimnazijci srebrni

Na tekmovanju dijaki rešujejo naloge iz kemije, biologije in fizike

Avtorica: prof. Vasilija Tsigarida

Gimnazija Kranj, ponedeljek, 11. februar 2013

 

EUSO (The European Union Science Olympiad) ali naravoslovna olimpijada Evropske unije je ekipno tekmovanje dijakov srednjih šol, ki so stari največ 16 let. Iz vsake izmed držav evropske unije  lahko tekmujeta dve ekipi, v kateri so po trije dijaki. Ekipe med seboj tekmujejo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja, torej biologije, kemije in fizike. V novembru mesecu smo prejeli obvestilo o možnosti sodelovanja na naravoslovnem tekmovanju, ki poteka od leta 2007. 27. novembra 2012 smo pripravili šolsko tekmovanje, čez dva meseca 26. januarja 2013 pa smo se udeležili državnega tekmovanja. Na šolsko tekmovanje se je prijavilo veliko dijakov. Med prvimi letniki je bila najboljša Zala Sekne iz 1. č, med drugimi letniki pa Jaš Šemrl iz 2. a in Matic Orehar iz 2. b. Vsi trije so se uvrstili na državno tekmovanje, na katerem so prejeli srebrno priznanje.

 

 

Vtisi dijakov o pripravah na naravoslovno tekmovanje in tekmovanju samem

Zala Sekne iz 1. č


"Za tekmovanje iz naravoslovja sem se odločila zato, ker me kemija, fizika in biologija kot predmeti zelo zanimajo in sem želela preveriti svoje znanje. Sprva sem imela mešane občutke, saj prvem letniku v šoli še nismo predelali vse snovi, ki je bila zahtevana na tekmovanju. Poleg tega je bilo to tekmovanje v Sloveniji organizirano prvič na šolski in državni ravni, torej nismo imeli nobenih predstav, kakšne bodo naloge. Imeli smo priprave na državno tekmovanje z mentorico profesorico Vasilijo Tsigarido, na katerih smo pregledali naloge s šolskega tekmovanja. Državno tekmovanje je potekalo na Fakulteti za kemijo v Ljubljani, kjer se nas je zbralo 90 najboljših dijakov s šolskega tekmovanja. Po kratkem uvodnem delu in kratkih napotkih smo se odpravili v predavalnice, kjer smo dve uri reševali naloge. Naloge so bile razdeljene po sklopih: 1. del fizika, 2. del kemija infizika, 3. del biologija."

Jaš Šemrl iz 2. a


"Zgodba o naravoslovnem tekmovanju se je začela decembra v učilnici štiri Gimnazije Kranj, ko me je prof. Tsigarida prijavila na naravoslovno tekmovanje. Na šolskem tekmovanju so bile naloge lažje, zahtevale so malo predznanja in nekaj vztrajnosti. Naloge na državnem tekmovanju so bile težje, zahtevale so mnogo predznanja in stoodstotno zbranost. Za šolsko tekmovanje se nismo pripravljali, po uvrstitvi na državno tekmovanje, pa smo prejeli veliko literature, ki jo je bilo nemogoče predelati v tako kratkem času ob vseh šolskih obveznostih. Vseeno smo si vzeli malo časa za priprave. Državno tekmovanje je bilo zanimivo doživetje. Če bi ga lahko ponovil, bi zagotovo vložil več časa v priprave."

Matic Orehar iz 2. b


"Kot navdušenec za naravoslovje sem se seveda tekmovanja zelo veselil in se nanj tudi pripravljal. V veliko pomoč so mi bili profesorji, ki so mi bili pripravljeni razložiti snov, ki smo jo morali znati na tem tekmovanju. Malo me je le motilo, da za prevoz ni bilo poskrbljeno in da naš mentor ni utegnil priti na tekmovanje. Tekmovanje samo se mi je tudi zdelo kar zanimivo, saj sem kmalu po začetku ugotovil, da je bilo kakršnokoli pripravljanje na tekmovanje brez pomena, saj od snovi, za katero so nam sporočili, da jo moramo znati, ni bilo na tekmovanju bolj ali manj nič."

 

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2020 2021 2022
april maj junij
p t s č p s n
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se