»Ah, saj vse vem!«


09.06.2017

Teden obveznih izbirnih vsebin postregel z vrsto aktivnostmi

 

Avtor: Oskar Šubic iz 1. b

Fotogafije: Žan Žnidar iz 1. b in OpenLab

 

Dijaki 1. letnikov smo se v okviru OIV v torek udeležili treh predavanj: o varnem internetu, o vseslovenskem projektu Rastem s knjigo in o sodobni tehnologiji, ki so nam jo predstavili mentorji v OpenLabu.

Na predavanju o varnem internetu nam je predavatelj skušal odpreti oči in nas še podrobneje seznaniti z nevarnostmi spleta. Čeprav smo v preteklosti teh predavanj imeli že veliko in smo se na predavanje odpravili z mislijo "Ah, saj vse vem", smo se med predavanjem na trenutke zamislili. Predavatelj je vlekel vzporednice med internetom kot sodobnim orodjem in "analognimi" starejšimi orodji.

“Nihče si ne bi z motorno žago odrezal kosa kruha, saj vsak ve, da motorna žaga temu ni namenjena. Prav tako kot tudi internet ni namenjen nekaterim stvarem, ki jih tam počnemo/jo.”

Predavanje je na poslušalca naredilo vtis, pa vendar menim, da na nas mlade, ki dandanes vemo vse in še več, ni vplivalo tako, da bi svoje spletne navade/spletni bonton prilagodili.

Predavanje v OpenLabu je imelo podobno tematiko kot prvo, pa vendar smo se tam s spletom, računalništvom, programiranjem in hekanjem spoznali na drugačen način. Predavatelj, ki je tudi mentor v OpenLabu, je razlagi pridal poseben čar. Razumljivo in naši starosti primerno nas je popeljal v neskončni računalniški svet, poln možnosti, priložnosti in nevarnosti. Osredotočil se je predvsem na slednje. Te na nas prežijo na vseh koncih, napadalci pa čakajo na našo napako.

V Mestni knjižnici Kranj smo imeli kratko predstavitev projekta Rastem s knjigo, v katerem vsak dijak prejme brezplačen izvod knjige manj znanega slovenskega avtorja. Letos je bila to knjiga Sanje o belem štrpedu avtorice Marjane Moškrič. Po predstavitvi projekta smo se še pogovorili o dostopnosti knjižničnega gradiva tudi prek spleta, kar je za nas mlade sicer aktualno, vendar z možnostmi nismo bili seznanjeni.

Na letošnji spomladanski ekskurziji smo se odpravili na Dolenjsko in v hrvaško Zagorje. Ogledali smo si grad v Podsredi, ki slovi kot najbolj grajski med gradovi, saj velja za najbolj srednjeveškega na Slovenskem.

Tik ob meji s Hrvaško smo si ogledali nacionalni park Jovsi, ki je znan po redkih živalskih vrstah in raznovrstnem rastlinstvu. Zaradi suše pa žal živali ni bilo na spregled. Po krajšem sprehodu po parku smo se odpravili čez slovensko-hrvaško mejo, saj smo imeli na hrvaški strani kosilo. Zaradi podrobnega nadzora na mejah smo na mejnem prehodu Bistrica ob Sotli čakali približno uro.

Kosilo smo imeli na vzpetini nad Krapino, ki slovi po muzeju neandertalcev, ki smo si ga tudi ogledali. Zaradi dolgega čakanja na meji pa nam je na žalost za muzej ostalo malo časa.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se