Ameriški večer ali kako so kranjski gimnazijci skoraj prišli v Belo hišo


13.01.2017

Veliki božični koncert 2016 Ameriški večer je navdušil občinstvo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

 

Fotografa: Nejc Balantič in Iztok Zupan
Avtorica: Katarina Minatti iz 4. h

»Smejte se! Objemajte se, ker se tako veselite našega koncerta!« se je po strminah in prepadih Mangarta razlegal mogočni glas prof. Zevnika. Naša zgodba o uspehu se je namreč začela že jeseni, ko smo pri stopinjah malo nad lediščem v koncertnih oblačilih med snemanjem  promocijskega videa na vrhu Mangarta sicer ubogali ukaz našega zdaj že slavnega režiserja, obenem pa premraženi stiskali zobe in se spraševali, kaj nam je bilo tega treba.

Odgovor na to smo dobili šele 20. decembra, potem ko smo se zadnji preživeli orkestraši in pevci prebili skozi divjino decembrskih testov in mnogih sobotnih vaj ob prezgodnjih urah ter se izurili, kako na vajah v šolski knjižnici skriti čevlje pred ostrim očesom maestra Bečana. V hitrem tipkanju pa so se morali izuriti tudi redki srečneži, ki so si v slabih treh minutah priborili vstopnico, med katerimi so bili letos tudi navdušenci iz tujine, ki na YouTube kanal našega direktorja Primoža Zevnika pišejo tiste »Amazing performance!« komentarje.

Polna Gallusova dvorana Cankarjevega doma pa je bila le začetek – že ko smo prvič stopili na oder, da bi zaigrali tradicionalno Sveto noč, ki je tokrat v luči ameriškega večera zadonela skupaj z zvoki indijanske uspavanke, smo vedeli, kaj nam je bilo tega treba. Takoj po uvodnih voditeljskih spretnostih našega trenutno internetno najbolj priljubljenega prof. Šorlija in nagovoru g. ravnatelja smo se pod taktirko zdaj že legendarnih maestrov Nejca Bečana in Erika Šmida združili dekliški in mešani zbor ter orkester Gimnazije Kranj s solisti. Ne da bi sploh zapustili dvorano, smo s pomočjo vseh, ki so na kakršen koli način prispevali k uspehu koncerta (od šole, tehnične ekipe in sponzorjev vse do fantastičnega občinstva) na krilih klasičnih, jazzovskih in popularnih uspešnic poleteli do pomladi v Apalačih in z izgubljenim Amerikancem v Parizu vendarle našli pot v San Jose. Krožijo že govorice, da je prof. Zevniku čestital tudi novoizvoljeni ameriški predsednik, a obljubljamo vam, da bomo še pred koncertom v Beli hiši za vas pripravili spomladanskega.

 

Avtorica: Ana Marolt iz 3. f

December je bil na Gimnaziji Kranj v znamenju težko pričakovanega Velikega božičnega koncerta Gimnazije Kranj. Letos je bil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma že jubilejni, deseti koncert. Vsako leto vse gledalce in gledalke ponesemo v tuje mesto, letos pa smo se za 3 ure odpeljali preko luže, v Ameriko. Na koncert smo se tako voditelji, glasbeniki v zasedbi orkestra in pevci v zboru ter pevci solistke in solisti pripravljali že lep čas. Vanj smo vložili svoj čas, trud in znanje, da smo lahko prilezli tako visoko. Nedvomno nam je ponovno uspelo, saj je bil koncert razprodan v pičlih treh minutah!

Vidik, občutki in pogledi so za vsakega nastopajočega drugačni, zagotovo pa nam je skupen tisti veseli in oddihujoči trenutek ob aplavzu in navdušenju množice. Povezovati koncert pred tako množico ni lahko. Navidezno sproščenost in veselje zadaj podpirata velika mera popolne koncentracije in znanja. Do koncerta nas je prof. Zevnik intenzivno pripravljal, vse od govora brez mikrofonov do poizkusa z njimi, od pogovornega klepeta do artikulacije. Skrivnost uspešnega vodenja je namreč v sproščenosti in razumljivosti. Pomembno je, da te kljub tako številčni množici razume prav vsak, ki sedi v dvorani, da ne preideš v ton pretiravanja in da vse besede natančno izgovoriš. Trdo delo pa se na večer koncerta popolnoma obrestuje. Občutki, ki te preplavijo, ko si na odru, poplačajo učenje in po prvem delu vodenja si želiš ostati na odru še dlje. Trema, če je prisotna, po nekaj stavkih izgine in delo postane zabava.

 

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se