Cankarjeva državna prvakinja je kranjska gimnazijka Katarina Minatti iz 4. h


22.03.2017

Kranjski gimnazijci na Cankarjevem tekmovanju osvojili 5 zlatih in 4 srebrna priznanja.

 

Avtor: Jan Krajnik iz 2. c

Fotografija: Andraž Žnidar iz 4. c

 

V soboto, 11. 2. 2017, je na OŠ Spodnja Šiška v Ljubljani potekalo državno Cankarjevo tekmovanje, na katerem smo bili dijaki Gimnazije Kranj znova zelo uspešni. Od devetih dijakov, ki smo se uvrstili na državno tekmovanje, nas je kar 5 prejelo zlato priznanje, 4 pa srebrno.

Letos so bile za branje predpisane drame, kar ponazarja tudi naslov letošnjega tekmovanje: Na odru domišljije in resničnosti. 1. in 2. letniki smo se letos poglabljali v komedijo Toneta Partljiča Ščuke pa ni, ščuke pa ne ter Shakespearovega Beneškega trgovca. 3. in 4. letniki pa so letos brali Strniševo dramo Samorog ter Jančarjev Klementov padec. V dramah so, kot naj bi gimnazijci do zdaj že vedeli, prisotni dialogi in monologi, ni opisov in orisov. Zato je pri dramatiki najpomembneje, da se osredotočimo na odnose med osebami v dramah in ideje, ki jih osebe sporočajo in izražajo. To smo zelo podrobno obravnavali tudi na naših pripravah na tekmovanje, nad katerimi je bdela prof. Tina Lušina Basaj, pomagali pa sta ji študentki Nastja Bojić in Vesna Rogl. Pogovarjali smo se o vsebini del ter njihovih globljih sporočilih, ki jih ne smemo spregledati. In spregledala jih ni niti Državna tekmovalna komisija, izkazalo se je namreč, da smo se na pripravah pogovarjali ravno o temah, o katerih je bilo potrebno pisati tudi na tekmovanju. Rezultati naše gimnazije so bili, kot rečeno, odlični. Med 3. in 4. letniki je Katarina Minatti iz 4. h zmagala in z 49 točkami od 50 možnih postala državna prvakinja. Poleg nje pa je v tej kategoriji zlato Cankarjevo priznanje osvojila tudi Monika Podlogar iz 4. b, ki je s 45 točkami zasedla 7. mesto v državi. Med 1. in 2. letniki je Jan Krajnik iz 2. c s 45 točkami osvojil 9. mesto, zlato Cankarjevo priznanje pa sta prejeli tudi Taja Basaj iz 2. d in Karmen Jošt iz 2. c s po 40 točkami. Srebrno Cankarjevo priznanje pa so prejele: Neja Zupan iz 3. h, Katharina Carola Pavlin iz 4. h, Tina Urh iz 1. e ter Lara Pungerčar iz 1. č.

Za vrhunske rezultate naših dijakov se je potrebno zahvaliti mentorici prof. Tini Lušini Basaj ter študentkama Nastji Bojić in Vesni Rogl, ki so si za nas vzele veliko časa in vložile veliko truda, ta pa je bil navsezadnje tudi poplačan. Poleg zlatega Cankarjevega priznanja, ki je seveda neprecenljiva nagrada, pa nas bo prof. Lušina peljala tudi na zasluženo kosilo. Še enkrat čestitke vsem dobitnikom priznanj, naslednje leto pa ciljamo na ponovitev letošnjega uspeha.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se