Dober namen, vse dobro


27.11.2018

Na  dobrodelni modni reviji DrugaRoka in sejmu na Gimnaziji Kranj za Gorenjsko društvo za cerebralno paralizo Sonček zbrali 723,98 evra.

 

Avtor: Aiden Jurij Franko iz 3. h

Fotografije: Tine Bohinc iz 1. a

 

Ljubezen, edinost, sreča, sprava. Pojmi, ki jih tako Slovenci kot cel svet potrebujemo bolj kakor  kadarkoli prej,  so prvič v tem šolskem letu zaznamovali večnamensko dvorano Gimnazije Kranj. V prostoru, ki sicer slovi kot telovadnica za igranje odbojke, se je v sodelovanju z Gorenjskim društvom za cerebralno paralizo Sonček odvila tradicionalna dobrodelna prireditev/modna revija DrugaRoka. Enourni prireditvi je prisostvovalo staro in mlado, ki se je  lahko v torek, 20. 11. 2018, sprostilo ob zabavnem kulturnem programu in modni reviji ter s svojo dobrodelnostjo prispevalo h končnemu denarnemu izkupičku. Na reviji so se preizkusili tako dijaški kot učiteljski manekeni, med drugimi  oblečeni v aktualne gimnazijske puloverje, ki bodo šli v roke tistim, ki jih najbolj potrebujejo. Po modni brvi sta se sprehodila tudi Tina in Leon iz gorenjskega Sončka. Manekenom so oblačila posodili, in s tem bistveno olajšali izvedbo prireditve, DrugiButik, TextileHouse ter Trgovina Smeško, nakit pa je prispevala Alja Kump. Oblačila so podarili tudi profesorji in dijaki. Med nastopajočimi so bile dijakinje Žana Šumrada, Vita Adelina Herak Hadaš, Tinkara Roblek in Petra Rakovec iz 1. b, ki so zaplesale hip hop. Mlade plesalke letos nastopajo na šovu Slovenija ima talent. Rock'n'roll sta zaplesala dijaka Kaja Šmid in Jaka Jordan, pesem iz muzikala Zlatolaska I see the light pa sta zapeli dijakinji Janja Jesenko in Laura Caserman. Celoten dogodek je popestril dobrodelni bazar, ki je potekal pred prireditvijo in po njej. Tam je radodarnež lahko izbiral med vaflji, palačinkami, piškoti in drugimi domačimi poslasticami, ki so v duhu božiča in dobrodelnosti  kopnele do konca dogodka.

Da pa je do vse te radodarnosti  sploh lahko prišlo, smo pod mentorstvom koordinatorice mednarodne mature prof. Nataše Kne in prof. Alenke Bizjak zaslužni dijaki 3. h, ki smo v samo organizacijo ter priprave za prireditev/bazar vložili ure in ure napornega dela. Trud se je več kot poplačal, saj je bilo na celotnem dogodku, pod taktirko sošolke Lie Sare Likar zbranih 723,98 evrov. Ves denar je namenjen Gorenjskemu društvu za cerebralno paralizo. Če bi celoten dogodek in priprave povzeli v enem samem stavku, bi se ta verjetno glasil: Dober namen, vse dobro!

 

Zahvalni govor častne predsednice Gorenjskega društva za cerebralno paralizo Sonček prim. dr. Tatjane Dolenc Veličkovič

Leta 1983 je bil v Kranju ustanovljen Sonček

Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije. Na pobudo zdravnikov doktorice Tatjane Dolenc Veličković in doktorja Milivoja Veličkovića sta jo ustanovili Gorenjsko ter Mariborsko društvo za cerebralno paralizo. Častna predsednica Gorenjskega društva za cerebralno paralizo Sonček prim. dr. Tatjana Dolenc Veličkovič je v zahvalnem govoru ob koncu prireditve povedala: »Po tej izjemni predstavi dijakov Gimnazije Kranj, ki tako dobrodušno in zavzeto podpirate dobrodelnost, naj poudarim, da smo na Sončku zelo hvaležni, da ste se odločili podpreti naše društvo in naše delo. Ob tem naj povem, da na svetu živi 17 milijonov oseb s cerebralno paralizo (prevalenca 22,5/1000), 350 milijonov oseb je v neposrednem stiku z osebami s cerebralno paralizo, 4000 oseb s cerebralno paralizo živi v Sloveniji. V slovenski zvezi društev si prizadevamo, da bi z usposabljanji optimalno razvili otrokove/človekove sposobnosti za čim večjo samostojnost, sodelovanje in soudeležbo v skupnosti in dvig kakovosti življenja. Do danes smo s Sončkom izpeljali 1200 kolonij za otroke, mladostnike in odrasle z motnjami v razvoju, šole za starše, šole smučanja za otroke in odrasle z motnjami v razvoju. V kolonijah sodelujejo številni prostovoljci/spremljevalci, med njimi veliko sedanjih in nekdanjih dijakov Gimnazije Kranj. Gimnazija Kranj je bila tudi prva šola, ki je vpisala dijaka s cerebralno paralizo, ki je kasneje tudi uspešno diplomiral na ljubljanski univerzi. Od leta 1972 organiziramo na Gorenjskem šolo za družine otrok z razvojnimi motnjami. Do danes se je je udeležilo 1580 družin. Za kakovost življenja prizadetih je zelo pomembna socialna participacija, zato bomo sredstva, zbrana na Gimnaziji Kranj, namenili za nakup posebnih smuči, s katerimi bodo otroci ali mladostniki s cerebralno paralizo morda prvič v življenju lahko izkusili hitrost in užitke na snegu. Še enkrat se vam iskreno zahvaljujem za čudovito prireditev in vaš dober namen.«   
         
   

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme


Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2018 2019 2020
p t s č p s n
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se