Izmenjave ne pozabiš nikoli. Saint-Quentin, kmalu nasvidenje!


20.05.2013

V francosko mesto je odpotovalo 30 dijakov prvega in tretjega letnika Gimnazije Kranj

 

Avtorica: Anja Tišler iz 3. h

Gimnazija Kranj, 20. maj 2013

 

Izmenjave te prav vedno naučijo mnogih novih stvari. Novih francoskih besed, ki ti pridejo prav. Presenetljivo, vendar se nisem naučila niti ene kletvice. Pohvalno. Načeloma so stvari uporabne pa tudi takih malo manj uporabnih ne manjka. Drži pa, izmenjav nikoli ne pozabiš. Ena stvar so izleti, ki so eno ali dvo-dnevni in jih organizira bodisi šola bodisi turistična agencija ali pa kar sami. Se še spomnite, takrat v 1. letniku, ko smo šli na ekskurzijo po Gorenjski, pa v München, Verono in v Benetke. Priznam, vsega,  razen Gorenjske, se spominjam (ali pa smo šli kam drugam?). Povedati hočem le, da so izmenjave nekaj posebnega, nekaj, česar ne pozabiš, kar ti razširi obzorja in poglobi pogled na svet.

Sicer to ni bila moja prva izmenjava, v osnovni šoli sem odpotovala v Španijo, pa se zdi, kot da bi bilo včeraj, ko so nam solze zalile obraz ob mislih, da je to zadnjikrat, ko zremo v obličja naših novih prijateljev. Tukaj ni bilo veliko drugače, veselje ob ponovnem snidenju, francoski dijaki so nas namreč obiskali že v decembru, neverjeten teden, ki se ni zdel resničen in na koncu solze in žalost ob dejstvu, da nas čez nekaj ur čaka dolgočasna realnost, da je to verjetno zares zadnjič, ko zremo v obraze mnogim, s katerimi smo preživljali ta čudovit teden. Sicer je bilo tokrat drugače kot prvič. Pred vrati je moj 18. rojstni dan, vonj po svobodi je z vsakim dnem močnejši. Pariza in Saint-Quentina nisem obiskala zadnjič, v to sem prepričana, zato mi je bilo lažje oditi, z mislijo, da ta  ''Au revoir'' ne bo poslednji. Da vas ne bom popolnoma raznežila, naj povem, da sem kljub silni zabavi in prijetni družbi naredila kar lep kupček fotografij. Zdi se mi nesmiselno opisovati vsako minuto in vsak korak, ki smo ga naredili v tistem tednu, saj slike povedo mnogo več.

Popotovanje od Brnika do Saint-Quentina

Prispeli smo. Delegacija 30 dijakov Gimnazije Kranj od prvega do tretjega letnika je v petek 5. aprila 2013 pristala na letališču v Bruselju, od koder smo se z avtobusom odpeljali v naše mesto Saint-Quentin, kjer so nas pričakali gostitelji. Po vseh razdanih poljubčkih smo se odpravili domov, nato pa še v kavarno. Vikend smo preživeli z družinami in odšli na drsanje v celoletno drsališče La Bul, imeli obvezno zabavo za rojstni dan, privoščili smo si še sprehajanje po tržnicah, trgovinah, streljanje z laserskimi pištolami in še mnogo drugega. V ponedeljek je sledil uradni šolski program. Ogledali smo si nekaj mest ob obali ter bosonogi čofotali po blatnem delu delte in se obenem učili preživetja v naravi. Torek je bil dan, ko smo se spopadli v debatiranju o različnih aktualnih temah. Zelo zabavno. Ogledali smo si tudi naše novo domače mestece Saint-Quentin, kulturne znamenitosti, čudovito gotsko baziliko, ki se bohoti nad mestom, skrivnostne rove, ki povezujejo mestno podzemlje, in še mnoge druge očarljive dele mesta. Imeli smo tudi športne igre, saj smo vsi že pogrešali tekanje za žogami. V sredo smo se odpravili v prisrčno mestece Amiens, kjer smo bili presunjeni nad čudovito gotsko katedralo; za vsak slučaj nismo mežikali, ko nam je vodička pokazala kip, katerega ime se glasi ''weeping angel''(jokajoči angel). Čudili smo se nad mrazom, ki je vil v in zunaj katedrale. Pa nič zato, saj se je kmalu otoplilo, mi pa smo imeli nekaj časa za prosto postopanje po mestu. Na koncu smo se napotili na pedagoški center spodbujat naše rojake, ki so (verjetno zaradi naše podpore in prisotnosti - bili smo namreč izvrstna publika) zmagali na debatnem tekmovanju, ki je potekalo v angleščini, česar smo bili še posebej veseli, saj v nasprotnem primeru večina izmed nas, ki se ni odločila za francoščino kot izbirni predmet, pogovora ne bi razumela.

Na zadnji dan smo doživeli nepozabni Pariz

Težko pričakovani četrtek nas je popeljal v Pariz. Pariz, Pariz, Pariz. Vzpon na Eifflov stolp, vožnja z ladjico po Seni, sprehod po Elizejskih poljanah, Montmartre. Ali je potrebno kaj dodati? Petek. Bolje, da ga nikoli ne bi bilo. Pa vseeno je napočil odhod. Saint-Quentin, kmalu nasvidenje!   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se