Je življenje lahko drugačno?


27.11.2018

Pustolovska zlata odprava mepijevcev v Nepal.

 

Avtorica: Hana Bujanović Kokot iz 2. a

 

26. 10. 2018 smo se mepijevci Gimnazije Kranj in Šolskega centra Škofja Loka skupaj z mentorji odpravili v Nepal, kjer smo opravljali zlato pustolovsko odpravo, obiskali javno in zasebno šolo ter sirotišnico. Odpravo smo poimenovali »Je življenje lahko drugačno?«.

Kako si predstavljate življenje? Mogoče kot niz trenutkov, ki jih enega za drugim izžamete? Ali pa kot vrtinec barv, ki vas vleče vase, ohranja na vrhu, dokler iz vas ne izžame še zadnje? Ali pa kot vrtiljak, ki vas dvigne v nebo in spusti spet nazaj na trdna tla? Življenje vidim kot stopnišče. Neskončno stopnišče, ki se vzpenja in zavija, se kdaj spusti, postane, potem pa spet strmo navzgor. In vsaka stopnica mi razkrije nov kos sveta, nov vrh, ki ga moram osvojiti, nov obraz, ki mi bo spodnesel tla pod nogami. In prav takšen je Nepal. Poln stopnic, čez katere smo vsake toliko vsi godrnjali, a so nas pripeljale na cilj, poln življenja, ki kot reka buči in šumi, drsi po skalah, udarja ob dno, naplavlja spomine, ustvarja nove.

Lahko bi napisala zgodbo o vsakem nasmehu, pogledu, ki mi je govoril svojo zgodbo o sanjah, ki smo jih pomagali uresničiti, o pesmih, ki so jih peli in smo jih mi peli z njimi, čeprav nismo vedeli, kaj pomenijo, o strasti in sreči ter radovednosti. Odkrivali smo ulice Katmanduja, ki jih je prepajal vonj smoga, kadila, čaja, videli smo Pokharo v prazniku luči, ko so s svečami in barvami obdane stavbe, ceste in obrazi, raziskovali smo pot pod Anapurno, kjer je narava ljudi vzela za svoje. Spoznali smo otroke, ki so v zrak metali cvetje in z nami plesali ob slovenskih ritmih, mladino, ki je pisala zgodbe prav tako kot mi, a hkrati tako drugačne, odrasle, ki so se smejali kljub potu, ki jim je prekrival telo.

Pustili smo, da nas kaos življenja, za katerega jim tam ni mar, če je reka, knjiga, vrtiljak, ogenj ali stopnišče, le da je, prežame, vzame za svoje, in upali, da mogoče za trenutek obstane. Ko smo se odpravili na (skoraj) drug konec sveta, so nam obljubljali avanturo. Pustolovščino iz pravljic. Dobili smo več.

 

    
         
   

Uporabne povezave
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2020 2021 2022
avgust september oktober
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se