Jesenske ekskurzije Gimnazije Kranj so dijake razkropile po vsej Sloveniji


11.10.2016

Pisana jesenska druščina kranjskih gimnazijcev je bila v Kranju, po Gorenjski in Koroški ter v Ljubljani.

 

Prvi letniki so ostali doma na Gorenjskem

Avtor: Erazem Pivk iz 1. a

Dijaki prvih letnikov smo se v sredo, 28. 9,. in v  četrtek, 29. 9., skupaj z ostalimi dijaki naše šole podali na ekskurzijo, vendar je imela za nas prav poseben pomen, saj je bila prva, na katero smo se podali kot dijaki oziroma gimnazijci. Vsi lahko priznamo, da je vse skupaj potekalo veliko bolj intenzivno, kot smo bili navajeni prej, a smo kljub temu nazaj domov prišli (po večini) zadovoljni in izmučeni. Prvi dan je bil za moj razred (1. a) najbolj naporen, saj smo se podali po poteh Gorenjske. Nihče izmed nas ne more zanikati, da se je vsako sekundo tega dne bolj obremenjeval s tem, kako bo to kasneje opisal v poročilu in če si je zapisal ali na kakšen drugi način pridobil dovolj informacij, da bo kasneje zadostovalo profesorici geografije. Kljub mogoče minimalnim količinam stresa in nelagodja lahko večina dijakov prav zadovoljno reče, da so na tej ekskurziji veliko izvedeli in videli in vsak izmed nas si bo ta dan zapomnil kot dan, ko se je prvič tudi fizično pretegnil bolj, kot to zahteva potovanje iz pritličja do četrtega nadstropja, ki ga  z naporom opravimo vse ostale dni pouka. Naslednji dan je bil malo manj fizično pa vendar malo bolj miselno naporen, saj je sledil ogled naše prestolnice in Narodne galerije. Mogoče se sliši malo, vendar smo bili vsi preveč zaposleni z občudovanjem in procesiranjem slik in, seveda, zgodovine, ki je obvezno sledila vsakemu umetniškemu delu, da bi opazili svojo izčrpanost, ki je bila obvezna posledica obeh ekskurzij. Komaj smo čakali dan pouka, ko nam ne bo treba sedeti za šolskimi klopmi in bomo namesto tega lahko sedeli na avtobusnih sedežih ob spremljavi glasbe in lepih pogledov na našo pokrajino.

 

Drugi letniki so ekskurzijo prelili v poezijo

Avtor: Gašper Logar iz 2. c

 

V sredo, 28. 9., na ekskurzijo smo šli,
že ob sedmih zjutri na pot odšli.
Dolga vožnja bla najbl je naporna,
ker Lušina preveč je bla zgovorna.

Na kavi v Slovenj Gradcu smo se ustavl,
da mal denarja smo zapravl.
Lušina kupla je dve uri,
ta ženska vedno ves denar pokuri.

V Slovenj Gradcu cerkev smo si ogledal,
da vseh kamnov starih smo se nagledal.
Lušina jabuk je pojedla,
da v cerkvi se ne je, sploh ni vedla.

Po napornih ogledih kosilo smo pojedl,
v trenutku smo ga snedl.
Nato smo v rudnik še zavil,
na vlakec hitro gor skočil.

Na koncu smo še sliko naredil,
da jo Vebru v poročil bomo loh prlepil.
Na vožnji nazaj hit blo treba je zaspat,
ker takrat Lušini ni blo treba brat.

Bog obvarij me nesreče,

ker zdaj huda pridga se mi pritiče.

»Kva je Logar, as ti čist prbit?

Prid h katedru materinščino zabit!«

 

Tretješolci so na Notranjskem kurili čarovnice

 

Avtor: Domen Kos iz 3. č

Jesenska ekskurzija je tretje letnike peljala po Notranjskem. Ta slovenska pokrajina je ime dobila po legi, zaščiteni pred vplivi Jadranskega morja. Dijaki smo to vzeli popolnoma zares in šli »noter«, v zemljo. Kam?! O tem malo pozneje. Jutranjemu postroju na avtobusni postaji je sledila budnica v svežih notranjskih gozdovih. Z aktivnim ogledom naravnih mostov Rakovega Škocjana smo si dodobra pognali kri po žilah. Vedno energični profesor Markič je kljub silnemu neodobravanju množico popeljal vse do struge reke Rak, ki je bila prej rov, danes pa je mini kanjon. Dve Kranjčanom dobro poznani situaciji. Nadaljevanje je bilo rahlo kaotično. Vožnjo do gradu Snežnik na Loškem polju (kjer je sledil obvezen ogled) smo nadaljevali še po nenormalno dolgem premoru v Cerknici. Tako pač je, dolga noč v pripravah na tekmovanje iz logike je (žal) tudi pri snovalcih ekskurzije pustila rahlo neprijetne posledice.  In tu pride na vrsto tisti »noter«. Lanskoletna izkušnja z rudniškim rovom nas je letos ohrabrila do te mere, da smo jo »užgali« kar v jamo. Križna jama je zgleden primer neoskrunjene kraške jame, vožnja s čolnom po jamskem jezeru pa je predstavljala glavno atrakcijo za večino prisotnih. Nova polurna siesta z individualnim ogledom ribniškega mestnega kanala in njegove biodiverzitete je sledila po uro trajajoči vožnji čez najhladnejše poseljene predele Slovenije (Bloška planota). Klasični muzejski ogled v mestnem muzeju zgodovine, suhe robe in čarovništva je bil, po odzivih sodeč, znosen. Očiten poskus prikupovanja z darilcem v obliki lesene žlice (po kasnejšem komentarju nekega profesorja »za polento jest«) pa tudi ni padel na plodna tla. Vračanje v domače loge razen paničnega prepisovanja nalog na učnih listih v prvih trenutkih ni prineslo novih pretresov. Tudi brez tradicionalne tresavice po Sorškem polju za konec ni šlo. A konec koncev, zemljevidi in poročila bodo kmalu skrbno pripravljeni. Ekskurzija bo obkljukana. Ribniške žličke bodo gorele namesto čarovnic. Spomini pa bodo živeli naprej …  

 

Četrtošolci so ostali doma v Kranju, se srečali na Tromostovju ali pa odšli proti obali

Avtor: Benjamin Plut iz 4. c

Dijaki, ki smo za maturo izbrali zgodovino, smo se v četrtek, 29. 10. 2016, odpravili na ekskurzijo po Kranju. Začeli smo na Slovenskem trgu nasproti naše gimnazije, kjer smo ob maketi mesta spoznali zgodovino in osnovne značilnosti mesta. Potem smo se odpravili do ostanka tretjega kranjskega obzidja in od tam naprej skozi mesto do rojstne hiše Janeza Puharja ki je razvil fotografijo na steklo. Nato nas je pot vodila v kranjske rove, ki so bili zgrajeni med drugo svetovno vojno za zaščito prebivalstva med bombardiranji. Pot nas je nato vodila do razgledne ploščadi nad Kokro in mimo dveh cerkva. Za konec smo si ogledali še ostanek prvega kranjskega obzidja ob gradu Khislstein.

Avtor: Metod Zupan iz 4. c

Dijakom umetnostne zgodovine se je dan začel kar zgodaj; ob osmi uri zjutraj smo se dobili pri Tromostovju, še zaspani a močno dovzetni za novo znanje, ki nas čaka na sprehodu po naši prestolnici. Naša prva postaja je bila baročna Stolnica svetega Nikolaja, kjer smo imeli nekaj minut za občudovanje prečudovite notranjosti ter poslušanje kratke predstavitve. Kmalu za tem smo se odpravili proti Robbovem vodnjaku ter v mestno hišo. Naslednja postaja je bila župnijska cerkev Sv. Jakoba, zidana v zgodnjebaročnem slogu. Slab kilometer stran se je nahajala naša naslednja postaja, Narodna in univerzitetna knjižnica, eden izmed mnogih Plečnikovih ljubljanskih biserov. Po kratkem ogledu nas je pot zanesla do Uršulinskega samostana na Kongresnem trgu, kjer smo si ogledali Cerkev Sv. trojice. Naša zadnja postaja je bila Narodna galerija, kjer nas je že čakala vodička, ki nas je popeljala skozi naše neprecenljivo bogastvo umetnosti v obliki slik, reliefov in kipov. Posebej natančno smo si ogledali Groharjevega Sejalca, Kobilčino Poletje in pa Kofetarico, ki jo lahko razumemo kot poosebitev več kot polovice dijakov  Gimnazije Kranj.

 

Avtorica: Ana Žontar iz 4. f

V sredo,  28. 9. 2016, smo se dijaki izbirnega predmeta Geografija odpravili na raziskovanje kraške pokrajine Brkinov in glavnega mesta Tržaškega zaliva – Trsta. Po približno dvourni vožnji smo prispeli v vas Slivje, kjer smo si po skupinah ogledali slepo dolino z izredno lepo vidnimi površinskimi kraškimi pojavi. Druga skupina se je podala na raziskovanje podzemnih kraških pojavov v bližnji jami Dimnice. Tam so lepo vidni stalaktiti, stalagmiti, apnenčaste zavese in velike dvorane s stropom, polnim kapnikov, za trenutek pa smo tudi občutili popolno temo v jami. Po raziskovanju Krasa smo se odpeljali v sosedno Italijo, ker je po kosilu sledil zanimivejši del dneva – ogled Trsta. Tam smo se sprehodili mimo stavb, ki še vedno dokazujejo, da je bil včasih slovensko mesto. Med drugim smo videli tudi ostanke rimskega amfiteatra, kip irskega pisatelja Joycea, točko, od katere merijo nadmorsko višino, in hišo, v kateri je spal Napoleon. Precej utrujeni po celem dnevu raziskovanja naravnih in družbenih geografskih pojavov smo se okoli sedme ure odpravili proti Kranju.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se