Kako je Gimnazija Kranj zmagala v hladni vojni


28.03.2013

Dijaki so s tekmovanja mladih zgodovinarjev domov prinesli zlato in srebrno priznanje ter zmagali pri terenskem delu

Avtor: Ivan Smiljanić, 4. F

Gimnazija Kranj, 27. 3. 2013

Organizatorji 12. tekmovanja mladih zgodovinarjev so v letošnjem šolskem letu za temo tekmovanja izbrali doslej še neobravnavano temo – hladno vojno. V grobem povedano gre za čas med koncem druge svetovne vojne in letom 1990, ki ga je zaznamovalo rivalstvo in napetosti med dvema velesilama: ZDA in Sovjetsko zvezo. Na šolskem tekmovanju januarja letos smo se najvišje uvrstili Vid Žepič iz 3. D, Andraž Slatnar iz 4. G in avtor tega članka. Do državnega tekmovanja, ki je potekalo v soboto, 23. marca, smo pod mentorstvom prof. Gašperja Markiča predelovali dodatno gradivo o hladni vojni. Slednje je med drugim vključevalo tudi zapise o nastanku in gradnji Nove Gorice, v kateri je potekalo tekmovanje.

Na hribu Kostanjevica pokopan francoski cesar Karel X

S polnimi glavami smo se torej 23. marca 2013 odpravili v enega od najmlajših slovenskih mest.  Tekmovanje je potekalo v dveh delih. Najprej smo eno uro posamično pisali pole s splošnimi vprašanji o hladni vojni, temu pa je sledil še terenski del, na katerem smo morali na postajah, razporejenih po mestu, odgovarjati na vprašanja iz (po pravici povedano, ne ravno dolge) zgodovine Nove Gorice. Po opravljenem terenskem delu smo si privoščili sprehod do frančiškanskega samostana na hribu Kostanjevica tik nad Novo Gorico, kjer je z družinskimi člani pokopan zadnji francoski cesar iz rodbine Bourbonov Karel X., le da tega dobršen del Slovencev ne ve.

Vid zlat, Ivan srebrn, skupaj zmagoviti

Prišel je čas za razglasitev rezultatov. Vid Žepič je prejel zlato priznanje, moja malenkost pa srebrnega. Še posebej razveseljivo je bilo to, da je naša skupina zmagala na terenskem delu (pri čemer smo, če se malce považimo, premagali tudi domačine). V skupnem seštevku bi lahko rekli, da je Gimnazija Kranj trenutno najbolj 'zgodovinska' šola v državi.

Zgodovinar naj bo

Kot četrtošolec bi na koncu rad izrazil željo, da se v gimnaziji izšola še veliko bodočih zgodovinarjev, saj je kljub slabi zaposljivosti (priznam) preučevanje zgodovine edini način, da se izognemo njenemu ponavljanju in napakam.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
oktober november december
p t s č p s n
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se