Komna po mepijevsko: pohod, orientacija, iglu


21.03.2016

40 mepijevcev pogledalo pod snežni pokrov, ki prekriva Komno.

 

Avtorica: Meta Maček iz  1. č

 

V petek, 11. marca 2016, se nas je kar 40 mepijevcev takoj po pouku odpravilo na Komno. Najprej smo se z avtobusom odpeljali do slapa Savica, potem pa smo se polni pričakovanja začeli navijati po serpentinah proti vrhu. Kmalu smo začeli uživati ob pogledu na druge zasnežene hribe in prekrasno Bohinjsko jezero. Pot ni bila preveč zahtevna, saj je bila gaz v glavnem dobro shojena, bila pa je kar dolga. Višje ko smo bili, bolj se je mračilo in iz meglenega pokrova je rahlo pršilo, snežna odeja pa je bila čedalje debelejša. Prave zimske razmere za izzivov željne mepijevce. Po približno treh urah hoje smo dosegli kočo in takoj okupirali jedilnico. Le kdaj je kuharica uspela napeči sto palačink? Nato smo se razporedili v sobe in prisluhnili slikovitemu predavanju Andreja Štremflja o turnem smučanju in gibanju v gorah v snežnih razmerah. Sledilo je še malo večernega druženja, nato pa spanje. Naslednji dan smo se prebudili v prekrasno sončno jutro in se kmalu po zajtrku odpravili na delovišče. Med potjo smo uživali v prekrasnem razgledu se nastavljali prijetnim sončnim žarkom, ki so se odbijali s 3-metrske snežne odeje. Marčevsko sonce je bilo zelo močno, zato smo si morali nadeti sončna očala. Nad kočo pod Bogatinom smo se ustavili in se naučili orientirati s pomočjo kompasa, zemljevida in računanja azimuta: Bogatin, Mahavšček, Tolminski kuk, Podrta gora ... Ko smo se vrnili h koči na Komni, smo se razdelili v osem skupin in vsaka je morala narediti svoj iglu. Sneg je bil idealen za tako delo, le orodja (lopate, smuči) je bilo nekoliko premalo. Kljub temu je šlo vsem delo odlično od rok, saj smo skupaj naredili kar šest iglujev. Lahko si mislite, da se je po opravljeni gradnji novih bivališč na Komni  kosilo neskončno prileglo, nato pa smo kmalu odšli proti dolini. Pot navzdol je bila zelo zabavna, saj smo marsikateri ovinek sekali po celem snegu, kjer se nam je udiralo do kolen. Ob koči pri Savici nas je že čakal avtobus, ki nas je odpeljal proti domu.

Preživeli smo prečudovit in s soncem obsijan zimski izobraževalni vikend, ki je bil zame in za ostale »brončke« prvi večdnevni pohod v programu Mepi. Tu smo lahko prvič na lastni koži preizkusili, kako zabaven je lahko Mepi.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se