Logika je del našega življenja


24.11.2015

Kranjski gimnazijci zavzeli studio 1. programa RTV SLO

 

Avtorici: Zala Sekne iz 4. h in Taja Basaj iz 1. d

 

Pogled četrtošolke

V sredo, 11. 11. 2015, smo se dijaki Gimnazije Kranj udeležili radijske oddaje Gymnasium na Prvem programu Radia Slovenije. Nina Žumer, Taja Basaj, Vid Golob in Zala Sekne smo se v oddaji skupaj s tremi drugimi dijaki pogovarjali o temi, ki ne pooseblja zgolj nas samih, temveč po mojem menju pooseblja celotno Gimnazijo Kranj. Naš pogovor se je vrtel okoli logike. Vsi udeleženci pogovora, ki smo že večkrat posegli po zlatih in srebrnih priznanjih na državnem tekmovanju iz logike, do logike gojimo močno simpatijo in vsi smo se enoglasno strinjali, da logika ni le način pripravljanja na tekmovanje, temveč je del življenja. Način razmišljanja, ki ti ga logika doprinese, se v tebi zasidra za vse življenje in ti pomaga pri reševanju življenjskih tegob in preprek. V oddaji je pogovor nanesel tudi na samo tekmovanje iz logike ter priprave nanj in ob tej priložnosti se nam je v studio pridružil tudi naš najgostobesednejši profesor Matjaž Pertot.  V znamenju smeha, razpravljanja in logičnih ugank, s katerimi smo popestrili oddajo tako poslušalcem kot tudi samim sebi, smo zaključi naš pogovor. Kdor nam v sredo ni uspel prisluhniti, si lahko oddajo predvaja na naslednjem linku: http://radioprvi.rtvslo.si/2015/11/mladi-logiki/.

 

Pogled prvošolke

Kot ste nekateri morda že slišali, smo se v sredo, 11. 11. 2015, štirje dijaki Gimnazije Kranj odpeljali v Ljubljano. Nismo bili izbrani kar naključno, ampak nam je bilo skupno to, da smo se poleg udeležbe na raznih tekmovanjih vsi uvrstili tudi na državno tekmovanje iz logike. Poleg nas, kranjskih gimnazijcev,  so bili v studiu še Ana Meta Dolinar (1. letnik Gimnazije Bežigrad) ter Tjaša (Vipava) in Boštjan (Nova Gorica), ki sta se udeležila lingvistične olimpijade. Tudi mi smo bili različnih starosti, in sicer najizkušenejša Zala Sekne iz 4. h, odbojkar Vid Golob iz 3. h, pevka Nina Žumer iz 2. g in še jaz, fazanka Taja Basaj iz 1. d. Sama sem bila pred začetkom pogovora zelo nervozna, saj je bilo to zame nekaj novega, a sem se kmalu po začetku sprostila in ugotovila, da je bil strah odveč. Nastopili smo v radijski oddaji Gymnasium, obvezna smer za mlade, in bili v etru celo uro. Pogovor je vodila novinarka Špela Šebenik, pogovarjali smo se o logiki, ker je ravno letos potekalo 30. državno prvenstvo v logiki, katerega vodja je dr. Borut Cerkovnik. Le za občutek naj omenim, da tekmovanje na državni ravni poteka dve uri, na olimpijadi pa kar 6 ur. Med pogovorom smo rešili eno logično nalogo ter dve zastavili tudi poslušalcem, eno je uspešno rešil Vidov brat David Golob. Novinarka nam je zastavljala vprašanja o tem, kdo nas je navdušil za logiko, katere naloge najraje rešujemo, kako nam logika pomaga v življenju, je reševanje logičnih nalog zabava ali trdo delo … Na vse smo uspešno odgovorili in na koncu sta  nas naš profesor matematike Matjaž Pertot, ki nas je spremljal v Ljubljano in sodeloval v oddaji, in novinarka zelo pohvalila. Zagotovo je bila to odlična izkušnja, ki je ne bomo pozabili.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se