»Moskva, še se bomo videli!«


01.12.2016

Kranjska gimnazijka Nina Žumer je v rusko prestolnico odšla že drugič.  

 

Ob sobote, 19. novembra 2016, do sobote, 26. novembra 2016, smo se štirje slovenski dijaki pod vodstvom edinstvene, čeprav mlade spremljevalke Kristine Kragelj odpravili v Moskvo na Mednarodno olimpijado iz znanja ruskega jezika. Slednja je potekala med 21. in 25. novembrom 2016, tam pa smo se z mladimi iz 29 drugih držav Evrope, Azije in Amerike pomerili v poznavanju Rusije kot države, znanju ruskega jezika in pisanju eseja. Izpiti niso bili lahki, konkurenca pa je bila res huda, zato smo na slavnostno podelitev nagrad v tako imenovani Muzej domovinske vojne 1812. leta na Rdeči trg prišli bolj kot ne brez pričakovanj. Odšli pa nasmejani do ušes! Uroš Tesič, dijak Gimnazije Poljane, je prejel nagrado za najboljši odgovor na izpitu iz poznavanja države (страноведение), medtem ko je Jaka Vrevc Žlajpah, prav tako dijak poljanske gimnazije, osvojil tretjo nagrado na vzporednem tekmovanju mladih govorcev (Конкурс »Юный оратор«). Katarina Miklavec, dijakinja Gimnazije Nova Gorica, in Nina Žumer, dijakinja Gimnazije Kranj, sva domov prinesli uradno le certifikat o sodelovanju, neuradno pa poleg tega še vrsto neverjetnih izkušenj. Teden v Moskvi pa ni bil preživet v pretirano tekmovalnem duhu. S predstavniki številnih tujih narodov smo tako lahko spletli nova prijateljstva, poleg tega pa smo tudi dodobra lahko raziskali Moskvo samo in se naučili mnogo novega o ruski kulturi. Znanje ruščine pa smo lahko preizkusili in poglobili še v realnem življenju, ne le v šolskih klopeh. In ravno takšna praksa največ šteje. Ker pa so bili s potovanjem v rusko prestolnico povezani tudi številni stroški, bi si brez finančne pomoči Gimnazije Kranj, Gimnazije Poljane in Iskratela tekmovanje težko privoščili. Zato se na tem mestu tudi iskreno zahvaljujem naši gimnaziji za prispevan denar, s katerim sem lahko krila stroške.

V mesecu maju sva skupaj s sošolko Tejo Rebernik napisali članek o prvomajski ekskurziji v Moskvo in ga zaključili s stavkom: Moskva, še se bomo videli! Zame je bil ta stavek očitno usoden in tudi še zdaj (morda pod vplivom strašne navdušenosti nad zasneženo Moskvo) v meni še vedno utripa želja po ponovnem obisku tega veličastnega mesta. Zato bi v upanju, da me spet pokliče, tudi tokrat rada zaključila s stavkom: Moskva, še se bomo videli!

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se