Na Gimnaziji Kranj in v mestu je danes praznik


19.05.2017

Tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj in srednjih šol iz Kranja, Strahinja, Radovljice in Jesenic.

 

Avtorica in fotografinja: Nataša Kne, prof.

 

Za Gimnazijo Kranj in mesto Kranj je bil danes praznik. Kranj je edino mesto v Sloveniji, ki še pripravlja maturantski sprevod, naša šola je nosilka te tradicije. Gimnaziji Kranj se na maturantskem sprevodu pridružijo vse srednje šole iz Kranja in Strahinja, na skupinski četvorki pa še maturanti iz Radovljice in z Jesenic. Maturantski običaji se v Kranju zaključijo s skupinsko četvorko, ki jo točno ob 12. uri zaplešejo maturanti iz 75 mest iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije in Slovenije.

Na Gimnaziji Kranj je slovesno ves dan. Maturantje že zjutraj pripravijo zanimive osmrtnice in se z bobnarjem na čelu odpravijo po šoli, da se poslovijo od profesorjev, dijakov in učilnic, v katerih so štiri leta gulili šolske klopi. Na častnem sprevod po šoli prepevajo Venerabilis barba capucinorum (O, častitljiva brada kapucinova). Sledi predaja ključa tretjim letnikom. Častna straža ob vznožju starega gimnazijskega stopnišča straži krsto in ključ, ki ga je letos uspelo ukrasti dijakom iz 3. a. Ključ so si na preizkusu sicer priborili dijaki iz 3. c, ki pa so ga kavalirsko predali dijakom iz 3. a, ki bodo ključ čuvali do svojega maturantskega sprevoda. Tudi maturanti so na koncu morali priznati, da ključ  pripada 3. a. Po predaji ključa na dvorišču šole maturanti vsako leto zaplešejo Jenkovo četvorko, ki jo pleše le še Gimnazija Kranj in tako ohranja pomembno tradicijo. Maturanti kranjske gimnazije se skupaj z maturanti ostalih srednjih šol odpravijo na maturantski sprevod po Kranju, ki predstavlja višek maturantskega ceremoniala. Pred Prešernovim kipom pri Prešernovem gledališču zapojejo maturantsko himno Gaudeamus igitur in se odpravijo nazaj proti Gimnaziji Kranj. Na čelu sprevoda so bandera, zastava, boben, ključ, globus, sova in krsta. Po sprevodu dijaki krsto odložijo na gimnazijskem vrtu.  Predsedniki četrtih letnikov nato z baklami zažgejo krsto. Simbolno slovo od četrtega letnika je tako opravljeno. Tradicionalni sprevodi Gimnazije Kranj so se sicer začeli že pred 2. svetovno vojno, dokončno uveljavili pa po njej.

Preden so gorenjski maturanti zaplesali skupinsko četvorko, sta jih nagovorila kranjski podžupan Boris Vehovec in ravnatelj Gimnazije Kranj mag. Franc Rozman. Podžupan Vehovec je maturantom zaklical: »Danes je vaš dan!« Izrazil je še upanje, da bodo tudi maturanti prispevali k razvoju mesta. Ravnatelj Rozman je dejal, da danes praznuje mladost in da se profesorji in starši veselimo z maturanti. Povedal je, da je pred 33 leti tudi sam zapuščal gimnazijsko stavbo z upanjem in ponosom v srcu, tako kot je danes vsak maturant ponosen na svojo šolo. Vsem maturantom je še zaželel: »… veliko uspeha na maturi, danes pa veliko zabave!«

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se