»Največ se naučimo iz lastnih napak.«


23.01.2017

Kranjska gimnazijka Monika Rozman iz 2. a je šahistka in državna podprvakinja med članicami.

 

Avtorica: Hana Pristavec iz 2. a

 

Kdo te je navdušil za šah?

Navdušila sta me oče in brat, ki sem ju opazovala igrati od svojega četrtega leta. Pri petih letih sem začela igrati z očetom, tako da je najprej igral le z dvema konjema, kasneje pa je dodajal figuro za figuro. Kot prvošolka sem začela obiskovati šahovski krožek na OŠ Stražišče. V tem času sem izgubila zanimanje za šah. Mojo šahovsko kariero je rešila mami, ki me je takrat peljala na turnir, kjer sem osvojila svoj prvi pokal.

Kaj šteješ kot svoj največji dosežek?

Kot svoj največji dosežek štejem 2. mesto na državnem prvenstvu med članicami. Največ mi pomeni, ker sem se pomerila z najboljšo deseterico žensk v Sloveniji in ne samo v konkurenci mladink.

Kolikokrat na teden treniraš?

Treniram 6 ur na teden  s trenerjem Leonom Mazijem. Vsak četrtek odigram eno partijo iz katere se lahko tudi veliko naučim, saj kot vemo, se največ naučimo iz lastnih napak. Čeprav se sliši čudno treniram tudi svojo  kondicijo. Treniram pa tudi mlajše na šahovskem krožku OŠ Matije Čopa v Kranju.

Ali lahko, prosim, opišeš, kako izgleda tvoj trening, ker si mnogi ne predstavljamo?

S trenerjem vedno pogledava moje partije, sama povem kaj oz. kako sem razmišljala, pove mi, če je bil moj plan zgrešen, če sem imela kakšno boljšo potezo, ali pa me opozori le na kakšne druge ideje, poteze, ki so mogoče tudi dobre v podobnih pozicijah. Kar zadeva strategijo, s trenerjem delava po knjigi. On izbere temo ter prebere uvod. Nato sledi test. Na šahovnico postaviva pozicijo, v kateri moram jaz povedati plan, najboljšo potezo ali potezo, s katero predvidim svoje in nasprotnikove najboljše poteze. V poziciji je lahko tudi več dobrih potez in glede na moj odgovor me točkuje ter mi na koncu pove rezultat mojih rešitev. Če sama odprem knjigo, potem študiram končnice, ki so že tako zanalizirane, da ni tako pomembna ideja, ampak naučenost oz. da pozicijo poznaš. Trener mi včasih da tudi nekaj pozicij, ki naj bi jih rešila doma, za kar pogosto zmanjka časa. To je razlog, zaradi katerega me  včasih lahko vidite v knjižnici, ko sama sedim in gledam v šahovnico.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

V prihodnosti si želim osvojiti naslov mednarodne mojstrice in, če sem malo optimistična, kasneje še velemojstrice ter igranja za slovensko reprezentanco.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se