Nepal po Nepalu


18.10.2018

Mepijevci Gimnazije Kranj se po šestih letih vračajo v Himalajo in videli bodo drugačen svet.

 

Avtorica: Hana Bujanović Kokot iz 2. a
Fotografija: Žan Žnidar iz 3. b

 

Jaz sanjam. Ko odrastem, želim biti takšna kot moja mama, a drugačna od vseh ostalih. Ne vem še, kaj bi bila po poklicu, a lahko sem vse, kar si želim … Kajne? Mogoče zvenim kot neka sedemletnica, ki si želi biti gasilka ali veterinarka ali voznica Formule 1, mogoče super zvezdnica. Srečo imam, da sem odraščala v okolju, ki me ni vsak dan, ko sem odprla oči, opomnilo, da to ni mogoče. Pa je življenje lahko drugačno? Obstaja kotiček sveta, kjer otroci ne sanjajo? Tega ne smejo ali pa si ne zaslužijo? Leta 2012 so se mepijevci Gimnazije Kranj odpravili v Nepal, projekt pa so poimenovali »Je življenje lahko drugačno?« Šest let kasneje bomo ob desetletnici izvajanja programa na Gimnaziji Kranj poustvarjali njihove zgodbe in pisali nove. Svoje. Kje na poti do teh sanj lahko obupamo? Lahko te sanje postanejo resničnost ali so vse le sanjarjenje? Povejte mi, kakšne so moje možnosti, se mi splača vztrajati?

V četrtek, 4. oktobra 2018, smo na Gimnaziji Kranj organizirali dobrodelno prireditev in srečelov, na kateri smo zbirali finančna sredstva za odpravo v Nepal in eno izmed tamkajšnjih sirotišnic. Na drugačen način so nas podprli nekateri, ki so bili pripravljeni na prireditvi nastopiti: Boštjan Gorenc – Pižama, Andrej Šifrer, Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, Tilen Lotrič, Dina Arapović in Jaka Florjančič ter Lea Ažbe in Nejc Urh. Obiskali so nas tudi nepalski konzul Aswin Kumar Shrestha, direktorica MEPI Andreja Anžur Černič in nacionalna koordinatorka Neda Kajfež Ambrožič.

Sprva smo se bali, da bo srečk preveč in ne bomo uspeli prodati vseh – začeli smo celo načrtovati nov srečelov, če bi se to zgodilo. Prav zato smo bili toliko bolj presenečeni, ko smo prvi dve srečki prodali že dan prej, vse ostale pa so pošle še pred začetkom prireditve. Bili smo ponosni nase, izmučeni od celodnevnega dela in priprav, neprespane noči in vse neopravljeno šolsko delo, ki nas je še čakalo, se je zdelo lažje. Vse pa je izginilo v trenutku, ko smo uzrli obraz starejše gospe, ki je zadela glavno nagrado – šotor in se, vsa srečna, odločila taboriti. In vsa utrujenost je spet zbledela vsakič, ko je otrok zadel krofe s čokoladnim prelivom in je njegov obraz kar žarel.

26. oktobra 2018 se odpravljamo v Nepal, kjer se bomo povzpeli višje, kot smo kadar koli bili. Videli bomo svet z drugega, drugačnega zornega kota. Videli bomo drugačen svet. Radi bi se zahvalili vsem, ki so nam omogočili prireditev in srečelov ter nas s tem podprli. Zaradi vas lahko sanjamo, te sanje uresničimo. In zaradi vas bodo sanjali otroci, ki jih bomo tam obiskali. Sanj si ni treba zaslužiti, in zato, da upaš, ni treba biti prej »priden«. Upamo, da bomo z nečim še tako malim naredili korak k večjemu. Naj vsak otrok sanja.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se