Ocena uprizoritve Macbetha v SNG Drami Ljubljana


09.05.2017

Avtorica: Neža Pogačar iz 3. b, četrtek, 20. 4. 2017, 18:00

Foto: Peter Uhan, VIR: http://www.delo.si/kultura/ocene/ocenjujemo-macbeth.html

 

Režiser Igor Pison je v SNG Drami Ljubljana na sodoben način predstavil renesančno delo dramatika Williama Shakespeara, v katerem prikazuje nekatere pomembne osebe iz škotske zgodovine. V ospredje postavi junaka, ki je za svoj cilj, torej prestol, pripravljen narediti vse, zato pozabi na vse etične zadržke, vendar nosi hude posledice.

Predstava je bila zanimiva, saj je ta tema še zelo aktualna tudi danes, več kot štiristo let po nastanku. Režiser je zgodbo priredil, tako da je aktualnejša. V igro je vključil številne sodobne elemente, kot so na primer glasba, sodobni ples, kostumi in moderna scena. Sprva so se mi ti elementi zdeli čudni in neprimerni, vendar sedaj menim, da je s tem nadčasovnost zgodbe še poudaril. Glasba je bila namreč večinoma iz 60. let prejšnjega stoletja in igralci so bili oblečeni v moderne kostume in ne v renesančne obleke, kot sem pričakovala. V nekaterih prizorih so nosili tudi živalske kostume, ki naj bi upodabljali animalično plat človeka, morda pa tudi blodnje. Tudi scena je pripomogla k tej plati predstave, saj je bila sestavljena iz belih oblazinjenjih sten, ki so močno spominjale na norišnico. Koreografija je bila prav tako povsem sodobna in ni imela nič skupnega z renesančnimi dvornimi plesi.  Po drugi strani pa je jezik ostal starinski, povzeli so namreč stari Župančičev prevod dela Macbeth, ki delu daje vsaj rahel občutek, da ni sodobno. Vključen je tudi prizor kronanja, ki se ni dogajal na odru, temveč zunaj dvorane. Igralci so se sprehodili med publiko in s tem naredili predstavo bolj dinamično, gledalcem pa dali občutek, da so del predstave, in nam omogočili lažjo identifikacijo. Menim, da je ta prizor zelo dobra popestritev predstave, gledalci predstave postanemo – kot obvezna publika – sestavni del velikega sveta in rdečih preprog.

Igralska ekipa je svoje delo po mojem mnenju opravila izvrstno. V glavnih vlogah je nekaj odličnih igralcev, kot sta Bojan Emeršič in Barbara Cerar. Če dodamo aktualno temo, torej pohlep, ki izzove temne človeške nagone, ti pa človeka pripeljejo do ubijanja in blaznosti, je predstava zelo zanimiva. Vendar je po mojem mnenju režiser vključil preveč različnih elementov, od starinskih do modernih, zato vsaj po mojem  občutku predstava ni povsem sklenjena, je težje razumljiva in ne podaja jasnega sporočila zaključene celote. Motilo me je tudi, da nekateri igralci igrajo več vlog. Všeč pa mi je, da pušča dosti odprtega in spodbuja lastno interpretacijo vsakemu posameznemu gledalcu.    
         
   

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme


Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2020 2021 2022
maj junij julij
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se