Pisci niso več osebnosti zgodovine


31.03.2016

Manca Krivec je zasedla 2. mesto na državnem tekmovanju za Cankarjevo priznanje.

 

Avtorica: Manca Krivec iz 4. b

 

Gimnazijska četa piscev se je decembra 2015 zopet odpravila v boj za Cankarjevimi priznanji. Pri tem je nekatere borce vodila radovednost, druge težnja po znanju, tretje pa zgolj želja, da bi Ivanu Cankarju dokazali, da kljub njegovi slavni (in, če smo iskreni, tudi dokaj duhamorni) Skodelici kave ni edini, ki je znal pisati in ustvarjati, in da bi se zdaj, 140 let pozneje, soočal z resno konkurenco.

Osvajanje so čete pod odločnim, vztrajnim in neprestanim nadzorom generala TLB (vodje slavistične stranke prof. Tine Lušine Basaj) začele na Gimnaziji Kranj. Skozi sito šolske vojne kategorije se je prebilo kar 13 borcev, ki so se oplemeniteni z bronom podali na fronto regijskih razsežnosti.

Vzdušje na osnovni šoli v Cerkljah bi lahko primerjali z gladiatorskimi boji. Komaj 15- in 16-letni mladeniči in mladenke so mrzlično odkrivali skrivnosti zapisov SFRJ, nastalih pod peresom Gorana Vojnoviča, ki so nosili naslov Jugoslavija, moja dežela. Istočasno so 17- in 18-letne bojevnice in bojevniki razreševali duhovne stiske Evalda Flisarja, ki je svoje življenjske modrosti zapisal v knjigi Čarovnikov vajenec, ki velja za naslednico starodavnega svetega grala. Preiskovali pa so tudi Rožančevo zapuščino, delo Ljubezen. Kar 10 iskalcev je pri tem obogatelo na račun srebrnih cekinov, a le 8 naših najvzdržljivejših se je prebilo skozi krute izločilne boje in tako jih je doletela čast, da so na vseobsegajočem državnem zboru zastopali interese svoje intelektualne domovine.

V Emoni je v sredini marca potekal še zadnji boj, »ne boj, mesarsko klanje«, ki pa Tininim vojakom ni mogel do živega. Taja Basaj iz 1. d in Neja Zupan iz 2. b sta v ekipi gimnazijske kategorije 1. in 2. letnikov za izkazano znanje prejeli zlato odlikovanje. V kategoriji 3. in 4. letnikov pa je za osvojeno 2. mesto v državi zlato prejela tudi Manca Krivec iz 4. b.

Vsi borci se iz srca zahvaljujejo kapetanki TLB, ki je patruljo vdano urila in ji vlivala voljo in upanje, ter študentskima poročnicama Vesni Rogl in Nastji Bojić, ki sta ekipo zalagali z najrazličnejšim bojnim gradivom, skrivnim literarnim orožjem in smrtonosnimi jezikovnimi pripomočki.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se