Pomaranče in limone za poskus in malico


03.06.2016

Tretješolci mednarodne mature na projektnem tednu

 

Avtorica: Pika Kristan iz 3. h

Gimnazija Kranj, 2. junij 2016

 

Medtem ko se piše matura, drugošolci so na taboru, dijaki prvega in tretjega letnika pa na ekskurzijah in predavanjih, IB-jevci ne počivamo. Danes smo se navsezgodaj zjutraj zbrali v kemijskem laboratoriju ter si nabrali agrumov. Z njimi smo namreč izvajali vrsto poskusov za projekt, ki ga moramo opraviti za naravoslovne predmete. Čeprav najprej nismo vedeli, kaj bi s sadeži počeli, je bilo v učilnici 4 videti same domiselne poskuse. S titracijo smo določali vsebnost vitamina C v kupljenih sokovih in v sveže iztisnjenem soku, primerjali smo “izkoristek” navadnih in bio pomaranč, testirali povezavo med pH-jem in prevodnostjo, preverjali vsebnost encimov pri različnih agrumih, iz sadežev smo napravili preprosto baterijo ter iz pomarančnih lupin pridobivali limonen, ki se uporablja v kozmetičnih izdelkih in pri peki. Pa naj še kdo reče, da poskusi niso zabavni!




   
         
   

Uporabne povezave

2016 2017 2018
februar marec april
p t s č p s n
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Sledite Gimnaziji Kranj na:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Sodelujemo z: