Pomaranče in limone za poskus in malico


03.06.2016

Tretješolci mednarodne mature na projektnem tednu

 

Avtorica: Pika Kristan iz 3. h

Gimnazija Kranj, 2. junij 2016

 

Medtem ko se piše matura, drugošolci so na taboru, dijaki prvega in tretjega letnika pa na ekskurzijah in predavanjih, IB-jevci ne počivamo. Danes smo se navsezgodaj zjutraj zbrali v kemijskem laboratoriju ter si nabrali agrumov. Z njimi smo namreč izvajali vrsto poskusov za projekt, ki ga moramo opraviti za naravoslovne predmete. Čeprav najprej nismo vedeli, kaj bi s sadeži počeli, je bilo v učilnici 4 videti same domiselne poskuse. S titracijo smo določali vsebnost vitamina C v kupljenih sokovih in v sveže iztisnjenem soku, primerjali smo “izkoristek” navadnih in bio pomaranč, testirali povezavo med pH-jem in prevodnostjo, preverjali vsebnost encimov pri različnih agrumih, iz sadežev smo napravili preprosto baterijo ter iz pomarančnih lupin pridobivali limonen, ki se uporablja v kozmetičnih izdelkih in pri peki. Pa naj še kdo reče, da poskusi niso zabavni!




   
         
   

Uporabne povezave

2018 2019 2020
p t s č p s n
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Sledite Gimnaziji Kranj na:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se