Poslednji boj sredi pomurskih ravnic


22.05.2013

Na državnem tekmovanju so raziskovalne naloge kranjskim gimnazijcem prinesle dve zlati in dve srebrni priznanji.

 

Avtor: Ivan Smiljanić iz 4. f

Gimnazija Kranj, 21. maj 2013

 

Šolsko leto se je že nevarno približalo h koncu in za nas, četrte letnike, so tudi maturitetni izpiti že praktično pred vrati. Zdaj ni več časa za kaj drugega kot ponavljanje snovi, vendar smo morali nekateri posamezniki v preteklih dneh zaključiti še zadnje poglavje iz srednješolskih tekmovanj: predstavitev raziskovalnih nalog, ki smo jih snovali med šolskim letom.

Kot je že bilo objavljeno, se je Gimnazija Kranj na regijskem tekmovanju predstavila s petimi raziskovalnimi nalogami. Na državno tekmovanje so se uvrstile štiri: Inhibitorno delovanje Pepsi na delecijske mutante kvasovke Saccharomyces cerevisiae avtorja Gašperja Žuna, Odnos slovenske mladine do slovenskih političnih strank Sare Ručigaj in Andraža Slatnarja, Vpliv Greenovega elastičnega polja na nastajanje struktur prstnega odtisa v kristalih Roka Oblaka, Simona Udirja in Vida Žepiča ter Sakralna dediščina na področju Kranja Matica Tavčarja, Katarine Pivk in avtorja tega članka. Državna stopnja tekmovanja mladih raziskovalcev, ki letos poteka že 47. leto, je kot vedno potekala na gimnaziji v Murski Soboti v ponedeljek, 20. maja 2013. Po glasbenih točkah in nagovorih gimnazijskega ravnatelja ter vodje Zveze za tehniško kulturo Slovenije so se v učilnicah začele predstavitve nalog znotraj posameznih sklopov. Strokovne komisije so prisluhnile predstavitvam ter na koncu postavile še vprašanja glede morebitnih nejasnosti. Lahko zatrdim, da ocenjevanje ni bilo velikodušno, ampak precej (po moji subjektivni oceni včasih tudi preveč) strogo in natančno.

Po oddihu na razglasitev rezultatov

Po zaključku predstavitev smo imeli čas za oddih, kosilo in sprehod po mestu, nato pa smo se vrnili na razglasitev rezultatov ter podelitev nagrad. Rok Oblak, Simon Udir in Vid Žepič so za svojo nalogo s področja fizike prejeli srebrno priznanje. Enako priznanje sta dosegla Sara Ručigaj in Andraž Slatnar na področju sociologije. Gašper Žun je pri biologiji prejel enega od dveh zlatih priznanj, ki so jih glede na stopnjo nadvse domiselno poimenovali Z1 in Z2, obenem pa je zlato priznanje s področja arhitekture in gradbeništva prejela tudi naloga piščeve skupine.

»Kakor daje grenka kaplja vinu trpek, toda možat okus.«

Četudi so rezultati povsem solidni, je bilo po koncu podelitev prisotnega nekaj razočaranja, saj nagrade večinoma niso bile premo sorazmerne s količino truda, vloženega v nalogo. Kljub temu so gimnazijci v tem šolskem letu nanizali že mnoge druge uspehe, tako da tokratni, nekoliko slabši rezultat zgolj močneje izrazi prejšnje uspehe, »kakor daje grenka kaplja vinu trpek, toda možat okus.« Maturantje bi se še morali spomniti, od kod je citirani odlomek.           
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se