»Potrudila se bova po svojih najboljših močeh, kar bo, pa pač bo!«


24.06.2017

Ronja Čeferin iz 1. e in Job Stopar iz 1. b odhajata na balkansko geografsko olimpijado.

 

Avtor: Aiden Jurij Franko iz 1. b

 

Od 25. junija do 1. julija 2017 se bo  že tretje leto zapored odvijala balkanska olimpijada iz znanja geografije. Olimpijada bo tokrat potekala na gimnaziji in na osnovni šoli ter njuni okolici v Rušah. Te se bosta udeležila tudi dijaka naše gimnazije; Ronja Čeferin iz 1. e in Job Stopar iz 1. b oddelka. Enkratno sta se izkazala že na državnem tekmovanju, kjer sta oba dosegla zlato priznanje in dovolj visoko uvrstitev za napredek na balkansko olimpijado. Seveda s trdim delom tudi v ocenjevalnem obdobju.

Sicer ambiciozna Ronja in Job se tokrat ne nameravata prekomerno obremenjevati glede uvrstitve na mednarodnem nivoju: »Potrudila se bova po svojih najboljših močeh, kar bo, pa pač bo! Dogodek nama tokrat ne predstavlja nikakršnega problema, tekmovati nameravava sproščeno.«

Tema letošnjega tekmovanja obsega veje obče geografije, kot so: kartografija, geomorfologija, klimatogeografija, demogeografija ter ekonomska geografija. Tekmovanje bo potekalo v angleškem jeziku, udeleženci olimpijade si bodo lahko med reševanjem pomagali s slovarji. Tekmovanje je sestavljeno iz pisnega testa (40 %), terenskega dela (40 %) ter multimedijskega kviza (20 %). Temelji predvsem na grafih, slikah, skicah itd. Tako od tekmovalcev zahteva predvsem spretnosti, kot so kartografija ter vzročno-posledična razlaga grafov in njihova analiza, analiza prostorskih možnosti območja itd.

Naša dijaka črpata potrebno znanje predvsem iz priložene strokovne literature, a si naporno učenje znata popestriti na različne načine. Rada rešujeta geografske kvize in križanke ter rišeta zemljevide. V času pripravljanja na olimpijado vsak dan zahajata v mestno knjižnico, kjer se skupaj učita, dnevno tudi po več ur. Skupno učenje si štejeta v veliko prednost. V znanju se namreč stalno dopolnjujeta in drug drugemu nudita psihično oporo, kadar jo potrebujeta.

Seveda področje geografije obema na splošno zelo ugaja, tako jima je tudi podrobno preučevanje tega področja vselej v užitek.

Glede potencialnega nadaljevanja njune geografske poti na fakultetnem nivoju pa nista popolnoma prepričana, saj menita, da je v Sloveniji udejstvovanje na tem področju zavito v meglo.   
         
   

Uporabne povezave

2018 2019 2020
p t s č p s n
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Sledite Gimnaziji Kranj na:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Sodelujemo z: