S svojim znanjem počastili dan Rudolfa Maistra


26.11.2018

Proslava in prijateljski kviz ob dnevu Rudolfa Maistra in 100. obletnici konca 1. svetovne vojne

 

Avtorica: Lučka Bukovnik iz 3. f

 

»Maribor razglašam za posest države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso spodnjo Štajersko,« je znameniti in zgodovinsko pomemben stavek, ki ga je 23. 11. 1918 izrekel general Rudolf Maister.

Ob 100-letnici generalovega prevzema vojaške oblasti v Mariboru in s tem odprtja možnosti za zavarovanje severne meje smo se v petek, 23. 11. 2018, ob državnem prazniku, posvečenemu Rudolfu Maistru, dijaki 2. f in 3. f udeležili slovesnosti v dvorani Mestne občine Kranj. Prireditev je združevala proslavo in kviz iz znanja zgodovine, v katerem so se pomerili dijaki sedmih srednjih šol. Po Zdravljici nas je nagovoril predsednik Društva general Rudolf Maister Kranj mag. Janez Tavčar in ovrednotil pomen dogodka izpred stotih let – med drugim smo izvedeli, da je bil Rudolf Maister - Vojanov odličen vojaški strateg, poveljnik, pesnik in izreden domoljub. Njegov cilj je bil, da ubrani velik del slovenske severne meje. Akcija Maistrovih borcev je zagotovila, da sta Maribor in spodnja Štajerska pripadla Kraljevini SHS.

Osrednji del prireditve, ki sta jo suvereno in simpatično povezovala Ana Eržen in David Kopar, je bil kviz, ki je potekal med sedmimi tekmovalnimi skupinami s po tremi člani. Med sabo so se pomerili dijaki Gimnazije Ptuj, Gimnazije Poljane, Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, Prve gimnazije Maribor, Tretje gimnazije Maribor, Prve gimnazije v Celju in Gimnazije Kranj. Kviz je bil sestavljen iz treh tematskih krogov: prva svetovna vojna, boj za meje in Maistrovo kulturno delovanje. Med posameznimi deli tekmovanja je z domoljubnimi pesmimi nastopal mešani pevski zbor Gimnazije Kranj, ki ga vodi zborovodkinja Ana Urh, dijaki naše šole pa so pod vodstvom profesorice Bernarde Lenaršič recitirali pesmi Rudolfa Maistra in njegovih sodobnikov .

Na kvizu je prepričljivo zmagala domača ekipa, ki so jo sestavljale Klara Babič, Vida Babič in Hana Brezar, tekmovalke je odlično pripravila profesorica Alenka Bizjak, sicer tudi koordinatorica in programska voditeljica prireditve. Tekmovalni del so pripravili naši profesorji zgodovine Mojca Zelič, Gašper Markič in Nejc Vertačnik, ki so se izkazali kot strogi in pravični žirantje. Praznovanje se je zaključilo ob soku in piškotih.   
         
   

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2014 2015 2016
oktober november december
p t s č p s n
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se