Simulacija Evropskega parlamenta MEP 2018 v Toledu in Madridu


27.11.2018

Kranjska gimnazijca Dan Dubokovič in Tadej Rajgelj iz 4. h na nepozabni izkušnji o evropski diplomaciji

 

Avtor: Dan Dubokovič iz 4. h

 

10. november 2018, ob 9.30, Kranj. S sošolcem Tadejem in prof. Tatjano Shrestho se usedemo v Go-opti kombi in se odpeljemo do zagrebškega letališča. Prvič srečamo ostale tri slovenske delegatke, dijakinje Gimnazije Celje - Center in Gimnazije Ljutomer. Let IB 3197 nas odpelje do madridskega letališča. Pozno je že in z avtobusom prispemo do šole San Patricio, na kateri imamo pozno v noč spoznavni program. Sledi spanje na tleh telovadnice. S Tadejem se očitno utrujena in malce jezna na organizatorje sprašujeva, kaj prinaša naslednji teden v Španiji. Model Evropskega parlamenta se začenja!

Zjutraj nas čaka voden ogled mesta in prvi sestanki komitejev. Tadej sodeluje v ITRE (Committee on Industry, Research and Energy), jaz pa v SEDE (Committee on Security and Defense). Za Tadeja je to že drugi MEP, zato mu je proces jasen, sam pa bolj tavam v temi in se navezujem na izkušnje z MUN-ov, ki pa, kot sem ugotovil kasneje, niso povsem primerne za uspešno sodelovanje na MEP-ih. Začne se delo, nastanejo prvi deli resolucij.  Zvečer nas čaka naloga, da v centru mesta poiščemo samostan, v katerem spimo, kar traja kakšno dobro uro. Vsaj posteljo imava.

Dan se začne z otvoritveno ceremonijo, na kateri Tadej v govoru v imenu delegacije Slovenije navduši z dejstvom o številu traktorjev na prebivalca. Sledi cel popoldan dela na resolucijah, ki že dobivajo končno obliko. Opazi se velika razlika med konceptoma MUN-a in MEP-a, saj je cilj sodelovanje, sprejemanje kompromisov in druženje, ne pa tekmovalno debatiranje in izpodbijanje argumentov drugih delegatov. Zvečer se v baru El Tropico v Toledu odvija druženje. Spet nazaj v samostan in debata pozno v noč.

Torkovo dopoldne je podobno prejšnjemu dnevu in vse resolucije dobijo končno podobo. Delo v komitejih je zaključeno, sledi zagovor pred generalno skupščino v naslednjih dneh. Popoldne imamo prosto, zvečer pa nas čaka orgelski koncert v gotski katedrali v starem mestnem jedru Toleda, ki je res dih jemajoče veličine. Izbira med preglasno glasbo v El Tropicu in mirom sobe v samostanu je jasna.

Sreda je najbolj sproščen dan do zdaj, saj nas čaka samo skupinsko-delegacijsko preverjanje resolucij in priprava argumentov za generalno skupščino ter lobiranje in zbiranje podpisov za amandmaje, spremembe resolucij, ki se bodo predebatirale na generalni skupščini v prostorih veličastnega muzeja vojaške zgodovine v Toledu. Zbiram podpise za svoj amandma na Tadejevo resolucijo, kar je bil nedvomno eden zabavnejših delov konference.  Zvečer obiščemo še muzej mučilnih naprav španske inkvizicije in spet nazaj v samostan. Zadolžen sem za otvoritveni govor našega komiteja na generalni skupščini, ki si ga napišem vnaprej.

Zgodaj zjutraj se z avtobusi odpeljemo iz Toleda proti Madridu, kjer nas čaka dvorana v stavbi parlamenta in kjer se bo odvijala generalna skupščina. Tadejev komite je prvi na vrsti in moj amandma je sprejet za obravnavo. Po improviziranem zagovoru glasujemo in je z večino glasov za tudi sprejet. Glasujemo še o celi resoluciji, ki jo sprejmemo z glasnim aplavzom. Nekaj drugih komitejev predstavi svoje delo in vse resolucije se sprejmejo. Na vrsto pride SEDE, ki ga zagovarjam jaz. Po debati, vprašanjih in neprepričljivem napadalnem govoru proti resoluciji s strani delegata Turčije se pripravimo na glasovanje. Resolucija pade in nihče ne zna razložiti, zakaj. S svojo predstavitvijo začne naslednji komite in s Tadejem opažava veliko šibkosti v vsaki naslednji resoluciji. Predsedstvo, ki je odgovorno za dodeljevanje besede, naju nikoli ne pokliče. Z razlogom malce jezna zaključiva dan z obiskom naše delegacije pri veleposlanici Slovenije v Španiji, ki nam postreže z veliko zanimivostmi iz diplomatskega življenja. Lepo je bilo za trenutek stopiti na domača tla naše republike, ampak kmalu nas čaka pot nazaj v Toledo. Zvečer igrata Španija in Hrvaška, tekma, ki jo je obvezno treba spremljati.

Zjutraj se zgodba spet ponovi. Avtobusni prevoz do Madrida in zasedanje generalne skupščine, debata o resolucijah in nato zaključna proslava. Velika večina resolucij je »šla skozi«. Nagovori nas predstavnik Evropskega parlamenta in cela vrsta organizatorjev. Osem stoječih ovacij s strani večine občinstva. Po prevozu nazaj do Toleda še zaključna zabava v El Tropicu in potem spanje pred jutranjim odhodom iz Toleda.

Pot domov je po nekem čudnem naključju trajala točno 12 ur, od Toleda do domače hiše, skozi Madrid, pa do Zagreba in nato z Go-optijem v Slovenijo.  Izkušnja je bila nedvomno zanimiva. Spletla so se nova prijateljstva in ostali lepi spomini. Prav bi bilo, da Gimnazija Kranj še naprej zastopa slovenske barve na tem dogodku in s Tadejem imava veliko upanja v naslednje generacije, ki jih take izkušnje še čakajo.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se