Sladki teden s parlamentom


10.06.2015

Teden obveznih izbirnih vsebin dijakom ponudil številne dejavnosti. Med drugim tudi obisk političnih institucij.

 

Avtorica: Ana Marolt iz 1. f

 

V torek, 2. 6. 2015, smo se dijaki prvih letnikov v okviru OIV-vsebin odpravili v Ljubljano. Naš namen je bila pobližja seznanitev s politiko države. Po prihodu avtobusa je bil naš prvi postanek Hiša EU. Sprejel nas je asistent v evropskem parlamentu, g. Andrej Černigoj, ki pa se je ta dan preizkusil v vlogi vodiča. Na Bregu 14 v Ljubljani se nahaja predstavništvo evropske komisije, ki pa mora biti zastopano v vsaki državi članici EU. Imeli smo krajše predavanje, s katerim so nam predstavili naloge evropske komisije in zastopnike Slovenije, ki so zaposleni v evropskem parlamentu. Zatem smo se odpravili v samo osrčje političnega vodenja, parlament. Že sam videz štirinadstropnega poslopja je fascinanten. Posebnost stavbe je dvonadstropen vhodni portal, obrobljen s kipi, ki poosebljajo delovno ljudstvo. Notranjost parlamenta  krasijo slike in poslikave številnih slovenskih umetnikov. Po hitri varnostni preiskavi so nas odpeljali v konferenčno dvorano. Tam potekajo razprave, pri katerih lahko, če imajo tak namen, prisostvuje tudi javnost. Gostila sta nas dva poslanca, Jernej Vrtovec in Bojan Kranjc. Med pogovorom sta nam predstavila delo v parlamentu in nas pozvala k nadaljnji politični izobrazbi. Proti koncu sta nam dala možnost, da smo jima tudi mi zastavili nekaj vprašanj in jima tako pokazali svoje razmišljanje o državnem vodstvu. Velikodušno sta nam odgovorila in svoje mišljenje podprla z argumenti. Po zanimivi uri pogovora sta se poslanca vrnila na delo, mi pa smo se za kratek hipec lahko uzrli še po prestižni Veliki dvorani, v kateri zaseda Državni zbor. Barvne kombinacije in izbor materialov dajejo prostoru rafinirano eleganco in lahkotnost. Podoba  me je spominjala na čas antike, saj ima dvorana obliko amfiteatra, sedeži pa se spuščajo proti govorniškemu odru. Po krajšem predahu in času za malico smo obiskali še zadnjo točko tega dne, evropski urad Lojzeta Peterleta, enega izmed slovenskih poslancev v Bruslju. Pogledali smo krajši prispevek, ki ga je posnel za nas, mlade nadobudneže. Po prijaznem nagovoru so nam poskušali približati mednarodne izmenjave in šolanja. Le-te naj bi odpirale veliko vrat v svet politike, predvsem pa nas obogatile z izkušnjami in pripomogle h nadgradnji samozavesti. Po preživetem dnevu v Ljubljani sem bila bogatejša z informacijami o delu v parlamentu. Gibanje  v političnih krogih zna biti precej zahtevno in odgovorno, predvsem pa stresno. O usmeritvi v te vode še nisem čisto prepričana, so me pa navdušili z mednarodnimi izmenjavami. Vrhunec dne je bil zagotovo ogled Velike dvorane. Javni nastopi in govori s tega govorniškega odra, središča zakonodajne oblasti, morajo biti zagotovo nekaj posebnega. Kdo ve, mogoče bom tudi sama nekoč poznala ta občutek.

 

Evropski poslanec Peterle sicer spodbuja mlade, da spoznajo delovanje državnih institucij in Evropske unije. Njegovemu povabilu se je odzvala tudi kranjska gimnazija. Bili smo dodatno nagrajeni, saj smo bili med šolami, ki so v letošnjem šolskem letu obiskale državne in evropske institucije v Ljubljani, izžrebani. S tem smo dobili možnost, da bomo od blizu spoznali delovanje evropskih institucij v Bruslju, Strasbourgu in Luxembourgu. Nagrado bomo izkoristili do konca koledarskega leta 2015. Več o žrebanju na povezavi: www.youtube.com/watch   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se