Težko je biti mlad. Lahko je biti mlad.


26.11.2015

Serija dvanajstih kolažev štirih dijakinj za koledar Gimnazije Kranj 2016.

 

Avtorica: Katja Konc iz 2. a
Fotograf: Mark Jarc iz 4. h

 

Odprtje razstave dvanajstih kolažev za koledar Gimnazije Kranj 2016 se je zgodilo v torek, 24. novembra 2015, v šolski knjižnici Gimnazije Kranj. V lanskem šolskem letu so dijaki prvih letnikov pri pouku likovne umetnosti izdelovali kolaže na temo Težko je biti mlad ali lahko je biti mlad. Vsak dijak je razmislil in svoje misli izrazil s kolažem. Veliko izdelkov je bilo dobrih, vendar pa so dela štirih mladih umetnic izredno izstopala. Manca Jenko, Neža Sodnik, Ivana Čadež in Manca Merzel so vsaka v svojem kolažu pokazale svoj unikaten pogled na mladost. Vsaka izmed avtoric je nato naredila še dva nova kolaža, v katerih prevlada njihov stil. Na prireditvi je po glasbenem uvodu Eve Poklukar profesorica Anita Omejec spregovorila nekaj uvodnih besed, razložila obiskovalcem, kako je sploh nastala ideja za koledar, in tako uradno odprla razstavo. Po odprtju je sledilo druženje s simpatičnimi avtoricami, ogled kolažev in koledarjev. Vsak obiskovalec je lahko prispeval prostovoljni prispevek in si koledar – umetnino – vzel domov.


 

Mentorica prof. Anita Omejec je ob odprtju razstave povedala: »Štiri mladenke so razvile vsaka svoj koncept mladosti in v prepoznavnem likovnem izrazu ustvarile po tri kolaže, ki v svoji raznolikosti predstavljajo vse dijakinje in dijake naše šole. Ivani Čadež je uspelo s prefinjeno čutnostjo nežne mladenke ujeti romantične in sanjave podobe, ki razkrivajo zardela lica prvih poljubov in neustavljivo brnenje najstniških misli. Z izjemnim čutom za estetiko je prepletla črno-bele podobe suhoparnega vsakdana s pisanimi ilustracijami večno navdihujočih pravljičnih junakov. Manca Jenko je v središče svojih del postavila lepotice, ne dosti starejše od nje same, ob katerih medlijo tako fantje kot dekleta. A kaj se skriva pod temi brezhibnimi in nemimi maskami skorajda boleče popolnosti? Že sama ideja, da bi nekomu odprli glavo in pokukali v njegove misli, je zadosti bizarna,  kaj šele vozlišča idej, strahov in želja, ki bi jih morebiti tam našli. Neža Sodnik je svojim kolažem vdihnila lahkotnost in mladostno neobremenjenost, ki jo sem ter tja pretrese panična ali evforična misel ali pa strašansko pomembno in na prvi pogled nerešljivo vprašanje. Podobe čistih kompozicij in prijetno mirnih, letnim časom primerno melanholičnih barv spominjajo na strani skrbno varovanega dnevnika najstnice. Manca Merzel je zasnovala vsebinsko najbolj uporniška in udarna dela. Na papir je izlila krik, razkosane besede, ki si jih ne upamo misliti, kaj šele izustiti. V čigavi lasti smo, zakaj se primerjamo z drugimi, komu sledimo, smo svobodni, smo samozadostni in zadovoljni … Nad temi vpijočimi in kritičnimi besedami pa je nebo, so cvetlice in v čarobno predbožično utripajoče luči ovito upanje …«

 

Besedila o avtoricah in ob posamičnih kolažih je napisala dijakinja Katja Konc.

Ivana Čadež (r. 1999 v Kranju) sama sebe nima za umetnico, ima pa izredno zanimive vizije in poglede na svet. Igra odbojko in saksofon. Njena najljubša skupina so Lake Street Dive, želi si namreč, da bi nekoč igrala v njej. Hoče študirati fizioterapijo in prepotovati svet, odkrivati nove kraje ter živeti svoje sanjsko življenje.

 

Manca Jenko (r. 1999 v Kranju), mlada umetnica z velikim srcem, se prebija skozi gimnazijo na poti do uspeha. Njeni najljubši tehniki sta grafika in slikanje s tempero. Rada ima prijatelje. Rada gleda serije in o njih govori prijateljem. Rada tudi bere in se vživi v vlogo glavnih junakov. V prihodnosti bi se rada ukvarjala z notranjim oblikovanjem ali pa mogoče z grafičnim tiskom.

 

Manca Merzel (r. 1999 v Kranju) se rada ukvarja z oblikovanjem in s fotografijo. Rada bi šla v tujino, kjer bi se mogoče ukvarjala z arhitekturo ali oblikovanjem. Vedno je nasmejana in rada potuje. Je vegetarijanka in trenira atletiko. Spodbuja kreativnost in unikatnost mladih, kar se tudi odraža v njenih kolažih.

 

Neža Sodnik (r. 1999 v Kranju) je po srcu še vedno velik otrok. Najraje riše – njena najljubša tehnika je svinčnik. Obožuje branje in v svoji domišljiji je videla že veliko drugih svetov in doživela razne avanture. Rada se vozi s svojim motorjem Svenom. Je zabavna in rada priskoči na pomoč. Lepo skrbi za svoje kaktuse ter si želi, da bi v prihodnosti imela svojo cvetličarno ali pa se ukvarjala s kemijo.

 

JANUAR – Ivana Čadež

Januar je prvi mesec v letu. Takrat je vse novo, vse umirjeno in hkrati razburljivo. Povsod je sneg, povsod so sanje, vse je čarobno. Še luna in sonce se nam nasmihata in opazujeta, kako stopamo v novo leto, v nov začetek.

 

FEBRUAR – Manca Jenko

Skrite misli. Ko pomislimo na februar, pomislimo na drugi korak. Zremo v prihodnost. Oziramo se za novimi priložnostmi na obzorju. O možnostih in pripetljajih, ki nas še čakajo, če le naredimo prvi korak.

 

MAREC – Neža Sodnik

Začetek pomladi. Narava se prebuja. Ptički pojejo neznane melodije. Narava išče sama sebe. Vse je v harmoniji, vse pleše, vse poje.

 

APRIL – Manca Merzel

Rože predstavljajo razcvet pomladi, hkrati pa lepoto zaradi različnosti. Dekleta izražajo skupnost primerjanih. Pri tem je danes veliko mladih deklet izločenih in obsojanih, ker ne živijo po standardih družbenih norm.

 

MAJ – Ivana Čadež

Maja se zaključuje šola. Mladi razmišljajo, kaj bodo počeli med počitnicami. S kom se bodo družili? Bo Kupido izstrelil puščico? Se bo pojavila nova ljubezen? Morda zgodil prvi poljub? Se bodo uresničile sanje?

 

 JUNIJ – Manca Jenko

Začenja se poletje. Razmišljamo. Misli nam uhajajo, z roko v roki pa z njimi odhajajo težave, problemi in stres. Ko se na plaži zazremo v peneče valove in opazujemo horizont, razmišljamo o možnostih onkraj širnega oceana.

 

JULIJ – Neža Sodnik

Poletje. Ljubezen na vrhuncu. Šole ni več. Skrbi ni več. Mladi cele dneve sanjarimo. Svobodni smo. Ležimo in razmišljamo le o majhnih problemih. Sladoled z okusom jagode ali čokolade? Modre ali rdeče kopalke? Film ali knjiga? Vse to ni pomembno, a je hkrati najpomembnejše.

 

AVGUST – Manca Merzel

Poletje se končuje. Iz oblakov, rožic pademo na realna tla. Počitnic je konec. Svobode ni več. Dlani prikazujejo družbo, ki ima v lasti nas in posameznike, ki nimajo več nadzora nad sabo.

 

SEPTEMBER – Ivana Čadež

Začenja se šola. Mladi se upiramo. Radi bi šli. Odpotovali. V daljne kraje. Se nikoli več vrnili. Mogoče res nikamor ne gremo, vendar smo z mislimi popolnoma drugje. Spominjamo se čudovitega poletja in trenutkov, polnih veselja.

 

OKTOBER – Manca Jenko

Jesen. Narava spreminja svojo barvo, svoj videz. Umira. Pa vendar se bori. Odločen pogled nam kaže boj. Veliko je lepote v očeh. Metulji predstavljajo majhnost in v tej majhnosti lepoto. Lepoto podrobnosti.

 

NOVEMBER – Neža Sodnik

Zadnji vzdihljaji jeseni. Dolgi sprehodi. Večna ljubezen. Neskončna evforija. Pričakovanje nečesa novega. Spominjanje preteklosti.

 

DECEMBER – Manca Merzel

Spodbujajmo drug drugega. Upirajmo se. Ne bojmo se biti drugačni. Bodimo unikatni. Skupaj drugačni zakorakajmo novim izzivom naproti v novo leto, v nov začetek.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se