V Atene na World Scholar's Cup


04.09.2017

Znanje so v zibelki Evrope pokazali dijaki in učenci iz 43 držav.

 

Avtor: Jan Krajnik iz 3. C

Fotografija: Vasilija Tsigarida, prof.

 

Med 18. in 24. julijem 2017 se nas je 9 dijakov skupaj s profesorico Vasilijo Tsigarido mudilo v Atenah, kjer je potekalo tekmovanje World Scholar's Cup. To je tekmovanje na svetovnem nivoju, na katerem smo ekipe, sestavljene iz treh učencev/dijakov, z vsega sveta tekmovale med seboj v znanju. Tekmovanje je sestavljeno iz štirih sklopov – pisanja eseja, reševanja testa, debate in kviza. Vse se nanaša na razpisano temo, ki je letos Neverjetni svet, ter 6 področij – zgodovine, umetnosti, literature, znanosti, socialnih študij in posebne teme. Naše 3 ekipe, ki so se tekmovanja udeležile, so bile zelo uspešne.

V torek, 18. julija 2017, smo iz Benetk zvečer prileteli v Atene. Sreda je bila spoznavna. Najprej smo spremljali začetno prireditev, nato govor ameriškega pisatelja Lawrencea Watt-Evansa, po kosilu pa Scholar's Scavenge (lov za zakladom). Vsak posameznik se je skupaj s še 10 šolarji iz drugih držav podil po Atenah in Akropoli ter reševal naloge. To je bil odličen začetek za navezovanje stikov ter komunikacijo v angleščini. Tekmovanje v Atenah je bilo v vsej zgodovini tekmovanja najbolj raznoliko do zdaj, na njem so sodelovale ekipe iz kar 43 različnih držav.

V četrtek se je tekmovanje zares začelo. Ta dan smo pisali esej, reševali test ter debatirali, po večerji pa je sledil družabni dogodek, imenovan Scholar's Fair. Vsaka izmed sodelujočih držav je pripravila stojnico in z njeno pomočjo drugim poskušala najbolje predstaviti svojo državo. Tako smo lahko poskusili tradicionalne jedi iz drugih držav ter spoznali njihove značilnosti.

V petek nam je ostal le še kviz, vmes tudi podelitev alpak – te so namreč simbol tekmovanja in vsak udeleženec je prejel svojo plišasto alpako. Nato je sledil Debate Showcase – najboljši debaterji so se pomerili med seboj in navdušili. Zadnji dogodek dneva pa je bil šov talentov, kjer so se nekateri predstavili v petju, plesu, s čarovniškimi triki, telesnimi spretnostmi … Tudi naš dijak Jan Krajnik je nastopal na prireditvi.

Sobota je bila do večera prosta. Ponovno smo odšli na Akropolo ter si jo podrobneje ogledali, obiskali smo tudi nacionalni muzej. S pomočjo naše profesorice smo se spoznali z grškim načinom življenja ter njihovo tradicionalno hrano. Zvečer pa je v okviru tekmovanja potekal ples.

Nedelja je bila zadnji dan tekmovanja. Najprej je potekal še en šov talentov, po kosilu pa še zaključna prireditev. Na njej so podeljevali medalje za uspehe, ki smo jih tekmovalci in ekipe dosegli v tem tednu, ter razglašali tiste ekipe, ki so se uvrstile na zadnjo stopnjo tekmovanja. Ta poteka novembra na univerzi Yale v ZDA. Vse naše ekipe so osvojile skupaj kar 25 srebrnih in 4 zlate medalje. Ekipa, ki so jo sestavljali Tara Česnik, Rok Filipovič in Andraž Stariha, je med vsemi udeleženimi ekipami iz Evrope osvojila 15. mesto, ekipa, ki so jo sestavljali Nina Lenaršič, Gašper Logar in Jan Krajnik, je osvojila 14. mesto, ekipa, ki so jo sestavljale Karmen Jošt, Liza Rozman in Mya Prešern McCann, pa je osvojila 13. mesto. Vse naše ekipe so se tudi uvrstile na zadnjo stopnjo tekmovanja, kar je velik uspeh.

Ob tej priložnosti bi se v imenu vseh udeležencev tekmovanja zahvalil našim sponzorjem: Gorenje, Tehnomat, Bluemarin, Odvetniška pisarna Jereb, Iskra ISD, Zavod za turizem Kranj in Zavod za turizem Radovljica ter Gostilna Lectar.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se