V trivrstičnice ujeti trenutki


21.04.2017

Podelitev priznanj za najboljše srednješolske haikuje

 

Avtor: Erazem Baškovec iz 2. d

Fotografija: Bernarda Lenaršič, prof.

 

Če je bilo za haiku kot pesemsko obliko, izvirajočo z Japonske, v izvoru značilno, da je njena vsebina razodevala vtis iz narave, pa je danes lahko rezultat najbolj banalnih dogodkov, humornih domislic, ljubezenskih nazorov itd. Ker gre za trivrstičnico, je tisto, kar je izraženo, po navadi zgoščena in globoka misel, toda nikakor ni omejena le na to. Prav zmerne anomalije in nekonvencionalen pristop so tudi z oblikovnega vidika pripomogli k nastanku mladostniško svežih, polnih, duhovitih in romantičnih vtisov iz življenja srednješolcev.

Letošnji natečaj za najboljši srednješolski haiku, že sedemnajsti po vrsti, je že tradicionalno organizirala Gimnazija Vič. Natečaja se je le v slovenskem jeziku udeležilo okrog 400 dijakov in dijakinj iz sedemintridesetih srednjih šol, dijaki pa so lahko sodelovali tudi v francoskem, nemškem, angleškem in italijanskem jeziku. Izmed vseh haikujev je žirija, ki so jo sestavljali Alenka Ocvirk Zelič, Vita Žerjal Pavlin, Andrej Koritnik in Edin Saračević, nagradila 51 najbolj posrečenih in jih razvrstila v različne kategorije glede na tematiko. Utemeljitev nagrad je podal urednik vsakoletnega zbornika Edin Saračević.

Sklepne prireditve, ki se je odvijala 11. 4. v Cankarjevem domu v Štihovi dvorani, smo se udeležili tudi dijaki Gimnazije Kranj, katerih haiku je bil nagrajen (Sonja Debevc iz 3. č in Erazem Baškovec iz 2. d) ali pa objavljen v zborniku (Jožef Juš Grah iz 1. f, Natan Vovk iz 2. a, Anja Jerala iz 4. c, Sonja Debevc iz 3. č in Erazem Baškovec iz 2. d) skupaj z mentorico profesorico Bernardo Lenaršič. Avtorji nagrajenih haikujev so dobili priznanja in izvod letošnjega zbornika Haiku, podelitev pa so s privlačno kulturno prireditvijo oblikovali dijaki Gimnazije Vič.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se