»Veliko sem razmišljala o tem, kako se lahko življenje v sekundi popolnoma spremeni.«


13.01.2017

Kranjska gimnazijka Taja Hafner iz 2. b je osvojila naslov svetovne prvakinje v kickboxu.

 

Avtorica: Hana Suchy iz 2. b

 

Taja Hafner iz 2. b se poleg šole ukvarja še s precej nevarnim športom – kickboxom, v katerem je novembra letos dosegla neverjeten uspeh. Na svetovnem prvenstvu WKF (World Kickboxing Federation) v kickboxu v italijanski Andriji je osvojila prvo mesto v kategoriji do 55 kg in tako postala svetovna prvakinja, vendar na žalost za ceno hudih poškodb.

 

Taja, najprej ti čestitam za izjemen uspeh. Kako da si izmed vseh športov izbrala prav kickboxing?

V prvem razredu osnovne šole sem gledala predstavitev Akademije borilnih veščin Tržič, ki mi je bila zelo všeč. Tako sem se odločila, da se bom tudi sama preizkusila v tem. Navdušil me je že prvi trening, prav tako pa se mi zdi, da je kickbox šport, ki ti da veliko samozavesti in te nauči ogromno o življenju.

 

Koliko priprav je pravzaprav potrebnih za tak dosežek?                                                   

Naši treningi so postali resnejši pred približno tremi leti, ko smo se začeli udeleževati manjših tekmovanj. Za svetovno prvenstvo pa smo se intenzivno pripravljali dva meseca, ko smo imeli treninge šest dni na teden, po eno uro in pol do dve uri.

 

Kaj vse te je motiviralo?

Motivirala me je predvsem želja po zmagi in dokazovanju. Po desetih letih napornega treninga sem si želela naziv, pa tudi svojemu klubu sem hotela dodati še eno nagrado več. Moji starši, sorodniki in prijatelji so me zelo podpirali in močno verjeli vame, zato sem se še toliko bolj trudila.

 

Koliko tekmovalk ti je predstavljalo konkurenco?

Izmed vseh deklet, ki so tekmovale v moji kategoriji, so mi tri predstavljale resnejšo konkurenco, za ostale pa sem bila kar prepričana, da jih bom premagala. (smeh)

 

Verjetno si bila prijetno presenečena nad zmago. Kakšna so bila tvoja pričakovanja pred tekmovanjem?                                                                                                                                 

Želela sem si vsaj stopničk, vendar je bil moj prvotni cilj pokazati vse, kar znam, in narediti vse, kar lahko za zmago. Nikoli pa si nisem predstavljala, da bi lahko zmagala.

 

Po čem se boš spominjala leta 2016, po veliki zmagi ali po resni poškodbi?

Nekaj časa, dokler se dokončno vse rane ne zacelijo, bom verjetno večinoma mislila še na poškodbo, potem pa upam, da mi v spominu ostane samo zmaga.

 

Je morda prišlo do kakšnih zapletov v italijanski bolnici, kjer so te oskrbovali?

Prišlo je do kar nekaj jezikovnih preprek, saj v celi bolnišnici ni bilo nikogar, ki bi govoril angleško, nemško ali špansko, oziroma  nam nihče ni hotel pomagati, tako da smo si morali sami znajti in smo našli prostovoljko, ki je zelo dobro znala angleško. Samo zdravljenje pa je potekalo brez kakršnih koli zapletov.

 

Za tabo je kar nenavadna izkušnja. Kaj si odnesla od nje?

Veliko sem razmišljala o tem, kako se lahko življenje v sekundi popolnoma spremeni, saj me lahko ne bi bilo več, če ne bi bila tako hitro oskrbljena.

 

Za konec pa še, ali bi šla na tekmovanje, če bi vedela, da boš postala svetovna prvakinja za tako visoko ceno?

Ne, če bi vedela, da se bo to zgodilo, se tekmovanja ne bi udeležila, saj še vedno postavljam svoje zdravje pred naziv. Najslabši možni scenarij so bile modrice ali mogoče največ kakšna krvavitev iz nosu, to pa je to. Nikoli si nisem predstavljala tako resne poškodbe, saj to ni tako nevaren šport.

 

Hvala za pogovor,  želim ti še veliko uspeha na tvoji športni poti.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se