Your Europe, Your Say! v Bruslju


30.03.2016

Slovenski dijaki so dobili priložnost, da izrazijo svoje mnenje o migracijah v Evropi.


Avtorica: Katja Basaj iz 3. h

 

V četrtek, 17. marca 2016, in petek, 18.  marca 2016, so se v Bruslju v okviru dogodka Your Europe, Your Say! zbrali po trije mladi, stari 16 ali 17 let, iz vseh držav članic EU in iz petih držav kandidatk. Slovenijo smo zastopali dijaki tretjega letnika: Žiga Frelih, Gašper Martič in Katja Basaj, z nami pa je bila profesorica Mateja Žepič. Tema dogodka je bila integracija mladih beguncev v našo družbo, ena izmed najaktualnejših te dni.

V četrtek smo v Bruselj prispeli že v jutranjih urah in si ogledali središče mesta, se mastili z belgijskimi vaflji, obiskali katedralo in fasade, porisane z najznamenitejšimi belgijskimi stripovskimi liki: Tin Tin, Gaston in Smrkci. Obiskali smo tudi Parlamentarium in institucije EU. Po večernem spoznavnem programu smo se v petek zjutraj zbrali na Evropski ekonomsko-socialni komisiji (EESC). Za začetek sta nam svoje izkušnje predstavila nekdanji begunec, ki se je moral že v najstniških letih zateči v Evropo, in človek, ki nadzoruje sprejem beguncev v Belgijo. Kasneje smo se prosto pogovarjali o zelo različnih temah, ki so bile vse predlagane s strani mladih. Po kosilu smo dobili priložnost, da oblikujemo predloge in kasneje tudi izvolimo najboljše tri, ki jih bo v prihajajočem tednu tudi pregledala EESC. Največ glasov so prejeli: predlog o reformi medijev, predlog o reformi dublinskega sporazuma in predlog o integraciji mladih beguncev v šolstvo, pri katerem smo sodelovali tudi Slovenci. Your Europe, Your say! nam je pokazal, kako deluje EESC, in nam omogočil, da smo na begunsko krizo pogledali ne samo z očmi Slovenca, ampak tudi s perspektivo Finca, Srba, Makedonca, Španca, Nemca in še mnogih drugih, kar je v teh časih lahko zelo koristno, še posebej po terorističnih napadih, kot je bil bruseljski, ki se je zgodil le nekaj dni po našem odhodu na mestih, ki smo jih vsi obiskali. Več o zmagovalnih predlogih in celem poteku dogodka si lahko preberete tudi na bit.ly/1ReqEx2   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se