Zahvala Prešernu za njegovo neprecenljivo literarno zapuščino


10.02.2015

Kranjski gimnazijci so imeli v Prešernovem gaju v Kranju tradicionalni nagovor našemu največjemu pesniku.

Avtor: Ambrož Pivk iz 4. f

Fotograf: Nejc Balantič iz 4. b

 

Kot so v Prešernovi Zdravljici spet obrodile trte, smo se na predvečer slovenskega kulturnega praznika največjemu slovenskemu pesniku ponovno poklonili tudi na Gimnaziji Kranj. Že četrto leto zapored smo dijaki za proslavo v Prešernovem gaju prispevali nagovor pesniku. Tradicijo je začel priznani prešernoslovec Franc Drolc, pred štirimi leti so nalogo prevzeli kranjski gimnazijci, letos pa sva se nagovora pod mentorstvom prof. Tine Lušina Basaj drugič lotila Lucija Perne iz 4. h in Ambrož Pivk iz 4. f. V nagovoru sva se Prešernu zahvalila za neprecenljivo literarno dediščino, izpostavila ključne točke njegovega življenja; njegovo delo, ženske, ki jih je ljubil, in tematiko, ki jo je izpostavljal v svojih pesmih; ter recitirala odlomke iz nekaterih njegovih najlepših pesmi, kot npr. Sonetni venec, Neizhtrohnjeno srce in seveda Zdravljica.

Krajšo proslavo ob Prešernovem grobu je melodično oplemenitil Akademski pevski zbor France Prešeren, ki se je seveda prav tako držal poezije našega pesniškega velikana. Kot je bilo tiho Prešernovo življenje, je tudi vsakoletna proslava skromna – a le v smislu obsega, saj je bogata z njegovimi prelepimi verzi, njegov spomin pa je počaščen dostojno in v slavnostnem vzdušju.

Po prireditvi nas je ravnatelj peljal v Manjano, jupiii.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se